// du läser just nu...

Betyg 4, Extraordinär, Vanlig roman

Give + Take av Stona Fitch

 Det finns böcker som är speciella och så finns det speciella böcker. Och med speciella böcker så menar jag böcker som kanske inte är så speciella i sig, men som är speciella i sitt syfte. Låter det flummigt? Låt mig konkretisera.

Give + take av Stona Fitch är till exempel en speciell bok, eftersom den ingår i ett speciellt projekt. Projektet innebär att boken tryckts i 2000 exemplar (eller om det var 1500) och skänks bort till den som vill ha den. Som mottagare av boken har du ett ansvar. Efter att ha läst boken ska du ge pengar till välgörenhet. Det spelar ingen roll hur mycket eller lite bara du ger. Sedan skänker du boken vidare till nästa person. Som en bonus går du in på förlaget Free Concord Press hemsida och skriver in bokens nummer (alla exemplar är numrerade), vem du är, hur mycket du skänkt och till vem. Hittills har Give + take genererat 40 000 dollar till välgörenhet.

Men boken då! Är den bra? Ja det är den.

Berättelsen handlar om Ross Clifton, en duktig barpianist som åker Amerika runt och spelar i hotellbarer. När han spelar låter han blicken vandra över de närvarande, iakttar vackra ensamma kvinnor och ringarna på deras fingrar. Ibland följer han med någon hem och efter att han tillfredsställt henne på sitt eget sätt (läs boken om du är nyfiken) byter han ut stenarna i hennes smycken mot oäkta, vilket hon antagligen inte kommer att upptäcka förrän långt senare. Han ger dem något och han tar något. Ibland stjäl han fina bilar också, men inte av dem.

Pengarna han drar in på sin brottslighet skänker han ovillkorligen till välgörenhet. Ibland till etablerade organisationer, men ofta åker han till fattiga områden i den stad han råkar befinna sig, och stoppar ner sedelbuntar i brevlådorna.

Hans liv rullar på. Han känner sig trots allt som en god människa. Han saknar inget och har inget. Så börjar han iaktta den artist som reser precis efter honom, Marianne London. Ibland får han en skymt av henne. En vacker ung kvinna med en fantastisk röst. Han börjar få hopp om ett annat liv, kanske tillsammans med någon. Men så ringer Ross bror, på sitt odiskutabla storebrorsätt berättar han att Ross måste ta hand om sin brorson ett tag. Ross invändningar hörs tydligen inte alls, för när Ross anländer till sitt hotell i nästa stad, står brorsonen där och väntar.

Jag tyckte mycket om den, och det säger jag inte bara. Jag kanske inte fångades totalt av den, men den har helt klart ett originellt tema och en intressant vinkling. Kanske var slutet lite väl… men jag säger inte mer om det här. Jag tyckte mycket om den och det är med stor glädje jag skänker den vidare. Vad jag vet finns det bara ett exemplar i Sverige, så att vinna den av mig är din chans att få läsa den. Och om du håller ditt löfte sen och skickar den vidare kan fler än du och jag få läsa den. Osv.

Så håll utkik efter bloggpost med utlottning. Den kommer när du minst anar det.

193 sidor
Utgivningsår USA: 2008

Thanks Scott Pack for giving the book to me! Thanks a lot! And yes I enjoyed it. Very much.

Åsikter

2 kommentarer på “Give + Take av Stona Fitch”

  1. [...] vad jag tyckte om Give + Take av Stona Fitch som jag också fick från dem. window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: [...]

    Posted by Boktoka | Push comes to shove av Wesley Brown | 17 October, 2010, 22:11
  2. [...] Free Press har hittills gett ut fyra titlar: Give + take av Stona Fitch Push comes to shove av Wesley Brown The next queen of heaven av Gregory Maguire IOU, [...]

    Posted by Boktoka | Vill DU vara nästa person i en god kedja? | 18 October, 2010, 18:46

Skriv en kommentar