// du läser just nu...

Betyg 4, Serier, Ungdom

Wibom books och Lou!

 Skulle vilja skriva Boktoka proudly presents: Wibom books och Lou, fast det är ju egentligen Wibom book som proudly presents Lou! Fast jag vill nog egentligen mest säga att jag är jävligt stolt. Boktoka proudly writes about Wibom books and Lou, är nog det mest korrekta. I alla fall:

Jag lärde känna Wibomskan för sex år sen ganska precis när jag kom till min nya arbetsplats den 16 oktober 2003. Redan då pratade hon engagerat och varmt om sin vision: ett eget serieförlag. När hon sedan stötte på Lou så var hon fast. Och inte tusan tänkte hon ge sin upptäckt till något större förlag, det här ville hon göra själv!

Äntligen! utropar jag. Den första två böckerna om Lou, Dagboksdagar och Sommarblues kommer i slutet på månaden, men kan redan nu bokas på internetboklådorna till exempel. Men jag har läst och det här är finfint och det säger jag inte för att vara snäll. Det ÄR finfint.

 Lou är en 12-årig tjej som bor med sin unga tuffa mamma som verkar vara runt 30. Lou är en ganska vanlig tjej som skriver dagbok och spanar på killen i huset bredvid. Mamman spelar tv-spel och gameboy som besatt och spanar även hon på en kille som bor granne. Deras liv är som liv är mest, förutom att Lou kanske inte har den vanligaste mamman just i och med att hon är så pass ung som hon är.

Nu är jag inte så van varken att läsa serier egentligen, eller framför allt att recensera dem, men jag gillar teckningarna som känns enkla samtidigt som de har de detaljer som behövs för att ge rätt känsla. Och jag gillar känslan i serierna. Ibland är det melankoliskt, ibland sorgligt, ibland romantiskt, ibland så där galet glatt som det är ibland och jag gillar blandningen. Jag gillar också att det inte är roligt bara för att det är serie. Det är en annan form för berättande helt enkelt, en form lika god som någon annan.

 Min favoritsida är när mamman snöat in på Prydtz Call on me och tokdansar i hela lägenheten. Det är något jag kan känna igen mig i och det gör mig så glad att ren och pur glädje får ett helt uppslag bara så där!

Den tänkta målgruppen är 9-12 men jag tycker nog att man kan vara bra mycket äldre än så och ändå uppskatta Lou. Jag hade trevliga stunder i soffan och tittar med längtan på omslagen till de andra två delarna som finns. Men jag är inte så bra på franska att det är någon idé. Jag får helt enkelt ge mig till tåls.

Som grädde på moset kan jag berätta att Lou är riktigt stor i Frankrike och har alla möjligheter att bli stor här också. Håll ögonen på Lou och Wibom books. Eller ännu hellre: beställ dina exemplar redan idag!

Läs mer hos Wibom books! Där kan man dessutom tjuvkika på en film med Lou på franska.

Åsikter

2 kommentarer på “Wibom books och Lou!”

  1. Ser riktigt rolig och bra tecknad ut! Intressant minsann. :)

    Posted by Anna | 12 October, 2009, 07:16
  2. [...] andra jag gillar är det som är på pärmens insida och smutssidan (heter det inte så?). I den första och andra boken fanns där utdrag ur Lous dagbok där människorna omkring henne presenterades. Det kändes lätt [...]

    Posted by Boktoka | Busskyrkogården av Julien Neel | 7 May, 2010, 21:13

Skriv en kommentar