// du läser just nu...

Betyg 4, Vanlig roman

Ut och stjäla hästar av Per Petterson

Att se författaren som en nyckel till sina alster ligger inte för mig. Jag tycker nog att böckerna de bör stå för sig själva. Däremot tycker jag att det är trevligt och givande att höra författare prata om sina verk och sin kreativa process. Ännu mer givande är det förstås om man läst verken ifråga och när jag lyssnade på Per Petterson på Kulturhusets Internationella författarscen härom kvällen var jag tacksam för att jag redan hunnit läsa hans senaste roman på svenska Jag förbannar tidens flod och kommit halvvägs i hans stora genombrottsroman Ut och stjäla hästar. Tacksam eftersom samtalet kretsade till största del kring dessa två romaner, och än mer tacksam eftersom det har varit fin och givande läsning.

Om jag tyckte om Jag förbannar tidens flod så måste jag nog säga att jag älskar Ut och stjäla hästar. Stämningen och upplägget är ganska likt och vissa detaljer förekommer i båda böckerna, och säkert i fler av hans verk. Jag tänker på hundar och avlivandet av hundar, läsande föräldrar och en känsla av mörkgrönt skogsljus.

Liksom i Jag förbannar tidens flod är utgångspunkten en äldre man som ser tillbaka på en specifik period i sin ungdom. Vår äldre man här heter Trond och har precis skaffat sig ett litet torp där han tänker ta hand om sig själv efter hustruns tragiska död några år tidigare. Han hade ofrånkomliga behov av att komma bort, komma någon annanstans, så mycket bort att han glömmer att tala om för sina vuxna döttrar vart han tar vägen.

Han tänker tillbaka på den där sommaren ett par år efter krigsslutet då han och hans far bodde i en stuga i utkanten av en mindre by. Det finns inte många i Tronds ålder i byn. Det är Jon då och de umgås nästan varje dag, ända tills Jons lillebror skjuter sin tvillingbror med Jons gevär när han glömt att ta ur den sista patronen. Då försvinner Jon och Trond är hänvisad till sin far.

Jag upptäcker nu vad svårt det är att göra denna lilla pärla rättvisa. Handlingen må inte se mycket ut för världen men språket skapar en intensitet och spänning i klass med många deckare. Det är så mycket mysterier som ryms i en vanlig liten by och Petterson lyckas verkligen skapa en stämning som innehåller både ett stort lugn och den skarpaste beredskap. Det är helt enkelt både väldigt vilsamt och mycket spännande att läsa Pettersons roman.

För mig handlar Ut och stjäla hästar om frivilliga och ofrivilliga definitiva separationer. Tronds far som försvinner, Lars som lämnar hemmet när han är 18 för att aldrig återkomma och som på ålderns höst inte ens vet om hans mor och bror lever, Trond själv som försöker lämna sitt gamla liv inklusive sina egna döttrar bakom sig, på samma vis som hans far gjorde. Och de gör ont i hjärtat dessa separationer. Hur kan man lämna sina barn? Hur kan man vara så kränkt att det sitter kvar i 40 år? Hur kan man bara vända sig om och inte se tillbaka?

Ut och själa hästar är en mycket välskriven och gripande roman. Den är värd alla priser den fått och lite till. Har du inte läst den så är det dags nu. Jag tror inte att du kommer att ångra dig.

266 sidor
Utgivningsår Sverige: 2005
Utgivningsår Norge: 2003
Originaltitel: Ut og stjaele hester
Översättning: Jan Verner-Carlsson

Andra om samma: Bokblomma lyssnade men blev distraherad, Paperbacklover älskade,

Åsikter

3 kommentarer på “Ut och stjäla hästar av Per Petterson”

 1. Jag håller med dig om allt du skriver om Ut och stjäla hästar, men jag vill veta vad som hände på Kulturhuset! En massa människor skriver på sina bloggar att de var där, men de skriver inte vad han sa, och hur han var och vilka frågor som ställdes.

  För övrigt kunde jag inte för mitt liv begripa varför inte Tronds mor någon gång reste och försökte få tag i sin man. Obegripligt, för hur sårad hon än var (särskilt över de 150 kronorna), så borde hon väl ändå tänkt något på sina barn.

  Jag blev också väldigt nyfiken på vad som egentligen hänt med Tronds hustru, och om han varit på ett vanligt sjukhus eller sinnessjukhus. Och skulle velat veta mer om relationen mellan systern. Vad tyckte hon om faders försvinnande?

  Posted by Vixxtoria | 3 November, 2009, 15:00
 2. [...] finns hos Boksidan - Boktoka – Paperback lover – [...]

  Posted by Lyssnat på ”Ut och stjäla hästar” « Horisonten | 25 November, 2009, 01:02
 3. [...] som läst: Bokmania, Lyran, Boktoka. Share this:DelaFacebookGillaGillaBe the first to like [...]

  Posted by Ut och stjäla hästar – Per Petterson « Eli läser och skriver | 31 August, 2012, 11:34

Skriv en kommentar