// du läser just nu...

Betyg 4, Historiskt, Mysrys

The Winter Ghosts av Kate Mosse

Jag var inte helt övertygad av Labyrinten, Kate Mosses första roman på svenska. När jag däremot fick syn på The Winter Ghosts av densamma författare kunde jag inte hålla fingrarna i styr. För det första var omslaget så snyggt (ja det är en väldigt tjat om snygga omslag här den senaste tiden) men sen är jag svag för spökhistorier av mysrysslaget också.

Historien utspelar sig under vintern 1928. Engelsmannen Freddie Watson åker i sin bil genom Frankrike på flykt undan sorgen över brodern Georges död i första världskriget och den egna oförmågan att gå vidare trots att det nu är många år sedan det hände. Freddie har vid berättelsens början kommit till södra Frankrike på gränsen mot Spanien, ett område som på 1200-talet härjades hårt av det religiösa kriget mellan olika falanger av kristna.

I sin färd mot nästa by och nästa distraktion reser Freddie över bergen och fångas i en snöstorm, sladdar bilen och blir stående mitt ute i ingenstans. Han drar sig till minnes att han såg en stig in i skogen en liten bit tidigare och beger sig dit i hopp om att det ska vara en genväg till bebyggelse.

Han går genom skogen, lätt vimmelkantig av krocken och slaget mot huvudet så han vet inte vad han ska tro när han hör vaga röster ropa i skogen. Han har ju hört Georges röst i sitt huvud så många gånger att han inte längre blir förvånad. Men det här känns som något annat och det ligger som en sorg över hela landskapet.

Till slut kommer han fram till en by där han hittar ett hotell där han blir väl omhändertagen. Han blir till och med medbjuden till den årliga byafesten som ska hållas samma kväll. Freddie går dit och där träffar han Fabrissa, en ung kvinna som tycks ha en förmåga att se genom honom och få honom att berätta om George och sorgen. Fabrissa berättar i sin tur en historia för Freddie som gör honom bestört och hon ber honom att finna henne. Morgonen efter tänker Freddie leta reda på henne. Problemet är bara att ingen i byn har hört talas om någon ung flicka med namnet Fabrissa.

Känner att handlingen låter ganska tafatt när den beskrivs så här, men lägg på en känsla av mysrys och mörker. Det är en riktigt fin, lagom oläskig, spökhistoria. Den är melankolisk och finstämd och samtidigt lärorik. Mosse har på ett mycket snyggt sätt lyckats väva in sina kunskaper om religionskrigen i 1200-talets södra Frankrike, gjort det till själva grunden för berättelsen, och man lär sig något utan att det minsta få det skrivet på näsan. En perfekt bok att låta elever läsa när man har kommit till den perioden av historien på historiaundervisningen. Ja, och om man ska tänka så, så kan jag faktiskt nästan tänka mig att rekommendera Labyrinten för samma syfte.

The Winter Ghosts är lagom lång och jag tycker mycket om den. En perfekt bok för en eller ett par kvällar framför brasan i vintermörkret; att läsa tyst, läsa högt och absolut läsa om. En fin liten berättelse som ger mig gåshud av mysrysningar och gör mig glad i hjärtat.

202 sidor
Utgivningsår: 2009

Andra om samma: Scribbles gillade, Beattie gillar också,

Åsikter

6 kommentarer på “The Winter Ghosts av Kate Mosse”

 1. Oooh, det lät spännande! Anar att jag kommer läsa den i januari…

  Posted by Calliope | 14 December, 2009, 15:11
 2. Ja, gör det! Lagom förväntningar bara. Det är en fin liten bok, inte fantastisk men fin.

  Posted by boktoka | 15 December, 2009, 09:31
 3. Men oj! Bara 202 sidor! Trodde inte Kate Mosse var fysiskt kapabel till att skriva något annat än tegelstenar… Jag läste nyligen “Kryptan” och gillade, om än med vissa reservationer. Rec här: http://www.bokhora.se/blog/recension/2010/03/kryptan-kate-mosse/

  Ska absolut läsa “The Winter Ghosts”, men väntar nog på pocketen (kommer i juni). Borde jag skippa “Labyrinten”, alltså?

  Posted by Helena | 17 March, 2010, 09:23
 4. Ja det är en nätt söt liten rackare. :)

  Jag gillade inte Labyrinten så där värst mycket, men om du gillade Kryptan (om än med reservationer) så kanske du gillar Labyrinten också.

  Trevlig läsning med The Winter Ghosts!

  Posted by boktoka | 17 March, 2010, 10:39
 5. Håller på med kryptan just nu, men det känns som att jag knappt orkar med den. Jag blir så irriterad på alla hennes franska ord som hon envisas med att lägga in hela tiden!

  Posted by Stefan | 19 April, 2010, 12:30
 6. Det här är något helt annat Stefan, om du skulle ha lust att läsa något mer av Mosse när du är klar med Kryptan. Men verkligen något helt annat.

  Posted by boktoka | 19 April, 2010, 12:34

Skriv en kommentar