// du läser just nu...

Betyg 4, Ungdom, Vanlig roman

Alla har ett hungrigt hjärta av Bjørn Sortland

Ina, huvudpersonen i Bjørn Sortlands Alla har ett hungrigt hjärta, är nog stans snällaste 16-åring. Hon vet vad man inte ska göra. Till exempel ska man inte bli kär i en kille som är så snygg att man inte kan ens spelar i samma liga. Man ska inte gå på fest och tillbringa hela kvällen tillsammans med honom, fast man vet att han är ihop med snygga Katrine. Man ska framför allt inte ha oskyddat sex med honom framåt gryningen.

Nu går Ina hemma och vill inte gå ut. Hon mår inte bra, det är något vajsing i kroppen. Hon skyller på influensan hon hade för ett par månader sedan och låtsas att hon fortfarande är klen efter den. Hon vill inte träffa sina vänner och hon vill framför allt inte träffa honom. Och samtidigt vill hon. Han är ju så fin. Om han bara kunde sluta ringa.

Så kommer hon på vem hon vill träffa och prata med – Synnöve. Synnöve som hon lärde känna på konfirmationen, Synnöve som ska bli präst. Det blir perfekt att prata med henne. Problemet är bara att Synnöve bor i Oslo nu, men hon sa ju å andra sidan att det bara var att höra av sig om det var något. Nu är det något.

Men innan Ina hinner ge sig iväg till Oslo står han Erik där med sin Volvo. Jag kör dig till Oslo, säger han, och vad annat kan hon göra än att åka med honom. De har ju saker de borde prata om.

Det är en kort liten rackare det här. Och jag måste säga att jag gillar det. Jag tycker om att jag som läsare inte får vara med om hela berättelsen utan att jag själv får tänka mig det som är före och efter det som står i boken. För själva berättelsen om Ina och Erik är längre än 125 sidor, och så är det ju förvisso ofta, men kanske inte lika påtagligt som här. Det är som att det som sker före och efter är beroende av det som sker här och att jag som läsare får vara med om den viktigaste biten.

Jag tycker om berättarstilen också. Jag tror på det som står. Efter de första inledande sidorna då jag inte var på det klara med om berättarrösten var en tjej eller kille, så hade jag inte en tanke på att det låg en manlig långt äldre författarröst bakom. Och det är ju som det ska vara kan man säga, men ibland händer det ju att det inte är så.

Nu svamlar jag känner jag. Det var en fin och bra bok. Precis lika bra som den uppmärksammade Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn? som för övrigt har en mycket mer tacksam plot att hänga upp spänning och känslor på. Båda passar lika bra för unga vuxna som för äldre vuxna. Mig passade de i alla fall alldeles utmärkt.

125 sidor
Utgivningsår Sverige: 2009
Utgivningsår Norge: 2008
Originaltitel: Alle har eit sultent hjerte
Översättning: Gunnar Ardelius

Andra om samma: Tekoppen gillade men var ändå lite besviken, Babbelfisken tycker likadant, Fru E gillade, Jennie på Textappeal säger lysande,

Åsikter

En kommentar på “Alla har ett hungrigt hjärta av Bjørn Sortland”

  1. Posted by William's skolblogg » | 22 April, 2010, 09:11

Skriv en kommentar