// du läser just nu...

Betyg 5, Noveller

Det andra målet av Jonas Karlsson

Novellsamlingar är klurigt tycker jag. Jag ägnade lite tid förra våren åt att läsa tre samlingar som mest bara irriterade mig. Kanske var de för lika varandra och gav mig en överdos. Kanske var den typen av novell inte min grej. Jag trodde till och med att novell kanske inte alls var min grej. Men när jag började läsa Det andra målet, Jonas Karlssons första novellsamling blev jag lycklig. Det är så här noveller kan vara och, om du frågar mig, ska vara.

För det första så lurar han mig totalt. Jag vet att det är litterär fiktion men på bara ett par rader blir det verklighet. Han beskriver människor som kunde vara du och jag, i situationer som sker varje dag, eller åtminstone ofta. Hur det går snett, ja bara lite grann till en början. Och det är inte konstigt men det leder in på fel väg och blir jättefel. Och han får mig att skämmas, inte vilja läsa vidare för jag står bara inte ut med det han beskriver och vad jag tror ska komma. Sen gör han det ännu snäppet bättre genom att ta samma scen igen men ur en annan persons perspektiv.

En novell till exempel handlar om hur en person har bestämt lunchdejt på Gondolen och sitter och väntar på sin vän som inte dyker upp. Kanske pga ett missförstånd, kanske pga något annat. Samma sak sker när de bokar om dejten till dagen efter. Lite senare kommer en annan novell om en person som är på väg till lunch på Gondolen men… Kanske är det just den personen som det väntades på i en tidigare novell. Kanske är det någon annan. Och det är så snyggt.

Att novellerna hänger ihop gör att det inte är så lämpligt att läsa dem i annan ordning än den som är i boken. En novell senare i samlingen kräver förkunskapen som en tidigare novell ger. Eftersom novellerna mer eller mindre utgör en helhet så blir väl kanske gränsen mot roman lite otydlig, även om det förstås är ganska tydligt att detta är just en novellsamling. Men jag tänker på Kulor i hjärtat av Cilla Naumann som också ska vara en novellsamling men som genom sin gemensamma huvudperson samlingen igenom verkligen ligger och lutar mot att vara en roman, vilket jag trodde att det var. Hos Naumann tyckte jag att det blev för otydligt, medan det hos Karlsson är precis perfekt.

Jag tycker att det här är en genialisk novellsamling. Jag har absolut ingenting att invända mot. Bitvis skitjobbig att läsa men enbart för att Karlsson är en skicklig berättare och får mig att stenhårt tro på det han skriver.

Den är perfekt helt enkelt. Nu ska jag bara tagga ner förväntningarna till hans andra samling Den perfekte vännen. Det måste vara svårt att toppa det perfekta liksom.

211 sidor
Utgivningsår: 2007

Andra om samma: Violens boksida funderar också över novell vs splittrad roman,

Åsikter

9 kommentarer på “Det andra målet av Jonas Karlsson”

 1. Ja, Jonas Karlsson är riktigt bra på det där med noveller! Andra samlingen kommer i pocket under våren; längtar!

  Har läst Miranda Julys novellsamling, och den är också riktigt bra.

  Posted by Dolly | 6 January, 2010, 14:53
 2. Då ska jag köpa den till våren. Det blir bra.

  Miranda July var precis en av dem jag lästa förra våren och inte tyckte om. Till min stora förvåning faktiskt. Jag hade ju hört så mycket gott om henne. Men men. Smaken är som…

  Posted by boktoka | 6 January, 2010, 15:12
 3. Ika vill läsa! Och med tanke på hur lysande han är som skådespelare / manusförfattare så kan det ju inte bli fel… tänker jag….

  Posted by Ika | 6 January, 2010, 19:18
 4. Ika ska få läsa! :) (packar genast ner i Ika-kassen)

  Posted by boktoka | 6 January, 2010, 20:57
 5. Gillade också boken. Kände när jag läst klart den att jag ville läsa den igen. Han överraskar och jag är säker på att jag skulle kunna upptäcka ny saker om jag läste om den.

  Marie

  Posted by Marie | 6 January, 2010, 20:57
 6. Jag håller med Marie! Vissa saker är tydliga som Gondolen och korgstolen. Annat är nog så sublimt att det behövs en andra läsning. Sånt gör mig så glad!

  Posted by boktoka | 6 January, 2010, 21:01
 7. [...] skapar sårbarheten. Den får mig att tänka mycket på Jonas Karlssons fenomenala novellsamling Det andra målet och sättet att presentera detaljer som för läsare bildar en enhet får mig att tänka på Henrik [...]

  Posted by Boktoka | Människor helt utan betydelse av Johan Kling | 5 April, 2010, 17:15
 8. vad handlar det om

  det andra målet?

  jag hoppas att ni förklara till mig för att jag har nationella prov på det

  Posted by memeto | 9 May, 2010, 12:32
 9. [...] och kan inte hålla isär de olika berättelserna. Ibland hänger de ihop som i Jonas Karlssons Det andra målet, och då är det ju en annan sak, men när novellerna är helt fristående så vill jag gärna ha [...]

  Posted by Boktoka | Det här med noveller | 11 June, 2011, 10:42

Skriv en kommentar