// du läser just nu...

Betyg 3, Deckare

Frukta inte av Anne Holt

Anne Holts förra bok 1222 över havet var enligt min åsikt helt lysande, så det var inte låga förväntningar jag hade när jag greppade Frukta inte. Och det första jag upptäcker gillar jag jättemycket. Å andra sidan är det ett billigt trick att få bibliomaner på fall, att ha boktitlar som kapitelrubriker. Jag tror åtminstone att det är tänkt så och jag har väl lyckats identifiera ungefär hälften av kapitelrubrikerna som just boktitlar. Vilket roligt grepp! Jag är helt såld på det. (För den som är nörd som jag, eller bara nyfiken, listar jag kapitelnamnen längst ner och ber ödmjukast om hjälp att fylla i med författare där jag inte funnit någon.)

Att beskriva handlingen i Frukta inte är inte så lätt som det brukar vara i deckare. Till en början verkar handlingen inte mindre än fyrdelad eller till och med mer (bara det faktum att jag inte riktigt vet talar sitt tydliga språk) och de personer som sätts i fokus är desto fler vilket är ganska förvirrande och jag får inte riktigt någon person att hänga upp läsningen på, inte ens någon av poliserna. Alla cirka femton personer får lika mycket utrymme, eller kanske snarare inget utrymme alls.

Det är alltså ett flertal mord som sker under en månads tid. Det är en ung missbrukare som mördas, en illegalt invandrad ung pojke, en konstnär på uppåtgående, en kvinna som är förskollärare och så sist men inte minst Norges mest omtalade kvinnliga biskop. Till synes helt utan samband.

Fokus läggs ganska mycket på biskopsmordet. Något är galet i familjen, någonstans där finns något som inte är som det ska och sonen Jens letar febrilt efter det som fadern desperat försöker dölja. Vad gjorde modern ute på julnatten, helt ensam när hon var så mörkrädd? Vart var hon på väg egentligen?

För mig blev Frukta inte en alltför splittrad läsning för att det ska vara en helt bra bok. Den lyckades inte engagera mig eller bli särskilt spännande. För många lyckosamma samband som känns som alltför enkla grepp för att komma från en så etablerad författare som Holt. Samma sorts invändningar har jag mot upplösningen, som förvisso slutligen visar sig ha en bättre uppbyggnad än det först verkar.

Saker som får mig att sucka djupt (och tänka blablabla) under läsningen är halvsideslånga referat till tidigare böcker, personer och mordgåtor. Att avslöja upplösningen på tidigare böcker borde vara förbjudet. Nu är jag föga sugen på att läsa ett antal av Holts tidigare eftersom jag utan att ha läst dem ändå vet vad som är gåtans lösning.

Ett annat grepp (vid sidan av de litterära kapitelrubrikerna) som Holt tycks testa i den här boken är att binda samma de olika avsnitten i varje kapitel extremt tydligt. Till exempel avslutas ett avsnitt med att en person inte kan somna, då kan nästa avsnitt inledas med en person som sovit som en sten. Detta genomförs löjligt konsekvent boken igenom. Det är bara ett tillfälle av det hundratal som boken innehåller, då jag inte kan se en koppling. Holt hade säkert en fin tanke med detta men för mig som läsare blir det bara en darling som borde dödats men istället gått helt överstyr. Och jag kan inte hindra mig från att fundera på vad som hade kunnat bli istället, om Holt inte låtit sig styras av detta grepp. När jag som läsare sitter och noterar litterära grepp istället för att de omärkligt förhöjer läsupplevelsen, så är det något fel.

Så nej, det här var inte det bästa jag läst av Anne Holt. En dussindeckare helt enkelt, av en författare som jag förväntade mig något strålande. Och med ett jättekonstigt sistakapitel. Allt måste inte förklaras! Visst är bättre när det förblir dolt i dunkel. Särskilt här.

482 sidor
Utgivningsår Sverige: 2010
Utgivningsår Norge: 2009
Originaltitel: Pengemannen
Översättning: Maj Sjöwall och Margareta Järnebrand
Serie: Inger Johanne Vik och Ingvar Stybø bok 4

Andra om samma: Peter på Godt lesestoff tycker att det här var en riktigt bra deckare, Hedvig på Mitt lille webunivers tycker att den är svår att lägga ifrån sig, Vestfolds girl’s blog menar att det är en av Holts bästa, Martina på Ett hem utan böcker gillade, En bok om dagen gillade också, Magix reagerade också på kapitelrubrikerna, Victoria på Bokbloggen tycker att det var en riktigt bra bok,

Kapiteltitlarna:

Det osynliga barnet – Tove Jansson
Ett rum med utsikt – Edward Morgan Forster
På väg till en vän – Nils Fredrik Dahl
En man – Oriana Fallaci (Tack Ann-Sofie!)
Främlingen – Albert Camus/Diana Gabaldon/Max Frei
Små nycklar, stora rum – Bjørg Vik
Fåfängans marknad – William M Thackeray
Lyckans son – Herbjørg Wassmo
Natt till mörk morgon  “Natt til mørk morgen” - Ingvar Ambjørnsen (Tack Al deKleine!)
Förföljd – Brian Freeman/Ulf Nilsson/Merit Müller/Molly Katz/Marilyn Kaye/Laila Brenden/Catharina Ingelman-Sundberg
Gatpojke – (Gatpojken? I så fall Mats Larsson)
Vrede -
Och när du kommer dit “Og når du kommer dit” – Tine Kjaer (Tack Tina!)
Innan dagen gryr – Linda Castillo/John Peter Gister/Edison Marshall/Bunny Ragnerstam
Barn försvunnet -
Skräck -
Spår -
Den motvillige detektiven “The Reluctant Detective” – Michael Z. Lewin (Tack Tina!)
Skammen – Annie Ernaux/Bergljot Hobaek Haff/Yngve Berger
Förnuft och känsla – Jane Austen
Lång dags färd mot natt – Eugene O’Neill
Mötet – Gisela Fischer/Runo Håkansson/Yngve Berger

Åsikter

9 kommentarer på “Frukta inte av Anne Holt”

 1. Posted by Ann-Sofie | 17 March, 2010, 12:25
 2. Kan det vara Oriana Fallaci? I så fall stämmer det ju fint! Tack Ann-Sofie!

  Posted by boktoka | 17 March, 2010, 12:42
 3. Det är med kapiteltitlarna var ju riktigt spännande. Jag hade säkert missat det totalt…

  Posted by BokMamma | 17 March, 2010, 18:07
 4. Två av titlarna kan vara…

  “Og når du kommer dit” – Tine Kjaer
  “The Reluctant Detective” – Michael Z. Lewin

  Tack för en fin sida!

  Jag läser denna bok just nu, och hade faktiskt inte tänkt på just detta. Däremot har jag upptäckt greppet med övergångarna från ett kapitel till ett annat – och jag gillar det faktiskt.

  Posted by Tina | 24 March, 2010, 14:11
 5. Underbart Tina! Stort tack för hjälpen!

  Tack för beröm och jag gillar det att din och min smak verkar vara tvärtom vad gäller Holt. Du gillade inte 1222 – jag älskade. Jag tyckte den här var okej – du verkar gilla hittills. Du gillar övergångarna – jag såg dem lite för mycket… Det är kul!

  Posted by boktoka | 24 March, 2010, 21:44
 6. Kanske det är boken “Natt til mørk morgen” av Ingvar Ambjørnsen, en norsk författare.

  Posted by al deKleine | 28 March, 2010, 22:24
 7. Stort tack! Det låter mycket troligt! Dank U wel!

  Om jag tvivlade på att min hypotes stämde så blir jag mer och mer säker för varje titel jag får hjälp med. Roligt!

  Posted by boktoka | 29 March, 2010, 10:19
 8. [...] är snyggt. Och håller ihop. Boktoka fastnade för kapitelrubrikerna, där hängde jag inte alls med. Själva deckargåtan är [...]

  Posted by Anne Holt — Frukta inte « snowflakes in rain | 28 April, 2010, 08:50
 9. [...] som Skrivit om Frukta inte: Boktoka, Bokbloggen, En bok om dagen, [...]

  Posted by Frukta inte « Ariels bokhylla | 11 April, 2011, 17:27

Skriv en kommentar