// du läser just nu...

Betyg 3, Romantik, Ungdom, Varulv, Övernaturligt

Frost av Maggie Stiefvater

Jag hade redan lockats av omslaget till den engelska utgåvan av Maggie Stiefvaters bok Shiver, när jag fick B. Wahlströms översättning Frost i min hand. Glädjande nog har de behållit originalomslaget som till och med lockar medelålders män på t-banan, vilket måste vara ovanligt för en ungdomsbok med flickor som målgrupp.

Frost handlar om Grace och Sam, som omväxlande sköter berättandet, även om det mest är Graces röst man hör.

Grace är 17 år gammal, en ganska inbunden tjej som gillar att läsa. Hon har sina två bästisar Rachel och Olivia men hon undrar ibland varför de är kompisar egentligen. Hon kan förvisso prata med dem om det mesta men sin fascination för vargarna kan de andra två inte förstå elelr dela. Särskilt fascinerad är Grace av vargen med de gula ögonen. Hon är nästan som besatt, eller förälskad om man så vill.

Kanske hänger det ihop med att Grace blev anfallen av just denna vargflock när hon var yngre och att just vargen med de gula ögonen räddade henne. Eller kanske är det bara så enkelt att det var första gången hon träffade den?

Sam är 18 år och har varit något av en outsider sedan han som liten blev en varulv. Han lever nu med sina likar och är människa om somrarna och varg när kylan sätter in. Men snart kommer han inte att kunna bli människa igen utan stanna i sin vargform. För flickans skull skulle han dock göra vad som helst för att bli och förbli människa.

Så när en pojke blir ihjälbiten av vargarna startar en hetsjakt och män ger sig ut i skogen med gevär. När Grace kommer hem hittar hon en skjuten ung man på trappan. Hon känner inte igen honom men när hon ser hans gula ögon vet hon direkt att det är hennes varg som ligger där.

Frost skulle ganska enkelt kunna avfärdas som en Twilightwannabe och det är också svårt att skriva om Frost utan att referera till Twilight. Man kan spekulera i om Frost kanske varit en stor succé om den inte behövt stå i skuggan av Twilight eller om den kanske aldrig skrivits eller uppmärksammats utan Twilight.

Så hur lyckas då Stiefvater om jag kan sluta jämföra med Twilight någon gång? Ganska bra ändå måste jag säga. Det är spänning och romantik. Kanske lite för självklar romantik. Deras kärlek har bara ett hinder och det är om Sam ska vara varg eller människa. Graces föräldrar är lämpligt nog helt frånvarande och Sams sitter i fängelse. Deras kärlek är självklar och okomplicerad, vilket förvisso kan vara lite skönt också.

Lite förvirrad blir jag av det skiftande perspektivet, alltså mellan Grace och Sam. Eftersom det mest är Grace som berättar så blir det ovant när det väl är Sams tur. Inte sällan måste jag då stanna till och fundera över vem det egentligen är som är ”jag”. Detta bidrar nog till att personerna i Frost inte kryper inpå mig på samma sätt som i Twilight (sorry – jag skulle ju inte jämföra mer nu). Jag lär inte känna dem och blir förvisso engagerad, men långt ifrån så mycket som jag skulle kunna blivit.

Jag är ju inte den här bokens målgrupp men jag anar att för en 14-årig som längtar efter kärlek och spänning så är Frost perfekt. För mig var den trivsam och spännande underhållning vilket är gott nog.

284 sidor
Utgivningsår Sverige: 2010
Utgivningsår England: 2009
Originaltitel: Shiver
Översättning: Carina Jansson

Andra om samma: Hans på Du är vad du läser är positivt överraskad, Johanna L på Bokhora kan inte heller låta bli att jämföra med T, Hyllan rådiggar också omslaget, En bok om dagen tycker att Frost är bättre än T, Jennie på Textappeal,

B. Wahlströms hemsida

Åsikter

7 kommentarer på “Frost av Maggie Stiefvater”

 1. Jag bar hem den från biblioteket förra veckan och är väldigt nyfiken på den. Tyvärr råkade jag hitta rätt många jag var nyfiken på samtidigt så jag vet inte riktigt i vilken ordning jag skall läsa dem…

  Posted by MariaH | 30 March, 2010, 22:27
 2. Allt beror ju på vilka de andra böckerna var…

  Men nähä. Du skrev inte om det på din blogg heller. Så vad har Frost för konkrurrens?

  Posted by boktoka | 31 March, 2010, 12:53
 3. Hej Boktoka,

  å vad det låter lockande att chilla med Frost!
  Själv har jag nyligen läst Gull Åkerbloms nya ungdomsbok “Silverkniven” som faktiskt lyckas kombinera vampyrer med skånskt herresäte och hästläger! Ingen romantik i sikte, däremot en fin skildring av vänskap. Det var Ying Toijer Nilssons recension som fick mig nyfiken på Silverkniven och jag håller med om att den var läsvärd.

  Allt gott i påsk! önskar dig Pamela

  Posted by Pamela | 31 March, 2010, 18:08
 4. Fått den här med posten till biblan nu också men jag har samma problem som MariaH. FÖR MÅNGA BÖCKER!! Har ju just shoppat på mig en 20 pocketar också på semestern… iihhh…

  Posted by Bokomaten | 7 April, 2010, 10:17
 5. Vissa dagar ger de olästa böckerna mig ångest. Andra dagar är de en källa till ren glädje… Lite beroende på dagsform alltså. Tråkigt om det bara ger en ångest. Då kanske man borde sluta samla om det går… ;-) Men så är det inte hoppas jag?

  Posted by boktoka | 7 April, 2010, 11:52
 6. Och i takt med att man samlar böcker och betar av dem så växer högen olästa böcker för de andra i familjen… ibland med oanade konsekvenser. Nu har t.ex. maken också huggit Silverkniven!

  Posted by Pamela Schultz Nybacka | 7 April, 2010, 18:13
 7. Nu är den äntligen läst, skall försöka få upp en recension på bloggen snart.
  Det är väl en njutningsblandad ångest för det mesta med för mycket böcker? iaf så länge det är självvald läsning och inget som måste plöjas för jobbets skull.

  Posted by MariaH | 9 May, 2010, 13:06

Skriv en kommentar