// du läser just nu...

Betyg 4, Politik

Vad är politik? av Ernst Billgren och Carl Hamilton

Jag är inte den mest politiskt intresserade människa jag känner direkt. Inte så att jag är ointresserad av orättvisa och demokrati, men jag kan inte förmå mig att intressera mig för partipolitik på något vis. Att rösta är för mig en blandning mellan ångest och klackspark. Så damp Vad är politik? och 100 andra jätteviktiga frågor av Carl Hamilton och Ernst Billgren ner i brevlådan. Stentråkig tänkte jag och började bläddra. Skitrolig och riktigt intressant visade det sig istället.

Boken är upplagd så att på vänstersidan ställs frågor, närmare bestämt 117 stycken, en för varje vänstersida. På högersidan finns sedan ett kort svar på vänstersidans fråga, och sedan ett långt svar. Alla frågor har helt logiskt med politik att göra.

De flesta svaren är skrivna med en underfundig blandning av ironi och skärpa. Jag läser, fnissar och begrundar, förstår saker jag inte tidigare förstått, fått formulerat saker jag tidigare bara anat, kommer på mig själv med att citera och sammanfatta för andra, rekommendera boken.

Du ska få ett av mina favoritexempel som är extra intressant så här i valtider:

Varför är väljarna så lättrörliga?

Kort svar: En synvilla. Det är spelplanen som rör sig.

Långt svar: Det finns en slags ideologisk gravitationskraft som håller väljarna på plats och är starkare ju närmare ett parti man kommer. Det gör att ett parti kan lägga ett förslag som andra partiers väljare gillar och de egna ogillar, utan att alla väljare omedelbart byter plats. Röstfiske tar tid.

Lättast är det för partierna på kanterna för deras väljare har ingenstan att ta vägen. Den som vill att vänsterpartiet ska gå ännu mer åt vänster saknar alternativ.

Det är inte väljarna som är lättrörliga. Det är partierna. Väljarna är trögrörliga.

Att det är partierna som förändras, inte väljarna gör det lättare för mig att förstå vad det är som hänt de senaste åren inom svensk politik.

I alla fall; det här är en jättebra bok om politik. Läs den!

234 sidor
Utgivningsår Sverige: 2010

Langenskiölds gav ut den.

Åsikter

7 kommentarer på “Vad är politik? av Ernst Billgren och Carl Hamilton”

 1. Hej,
  Vi blev så glada för den fina recensionen! Jag citerar gärna den och lägger upp på vår hemsida http://www.questionbooks.se om det är ok? Bästa hälsningar

  Jonna Holmgren
  Langenskiölds

  Posted by Bokförlaget Langenskiöld | 6 September, 2010, 08:36
 2. Roligt! Det får ni så klart gärna göra.

  Posted by boktoka | 6 September, 2010, 08:44
 3. Jag brukade vara valdigt intresserad av politik. Nu ar intresset tyvarr mindre. Borde lasa nagot som den har for att pigga upp det!

  Posted by Emma | 6 September, 2010, 12:13
 4. [...] på något vis. Att rösta är för mig en blandning mellan ångest och klackspark. Så damp Vad är politik? och 100 andra jätteviktiga frågor av Carl Hamilton och Ernst Billgren ner i brevlådan. Stentråkig tänkte jag och började [...]

  Posted by Recension – Vad är politik? | 8 September, 2010, 12:52
 5. Åh, den här blev jag sugen på att läsa! Är för tillfället mycket mätt på politik i alla former och färger, men om ett par månader är jag nog redo att ta mig an den här. Tack för tipset!

  Posted by Bokbiten | 17 September, 2010, 23:31
 6. [...] Andra bokbloggare om ”Vad är politik?”: Boktoka [...]

  Posted by ”Vad är politik?”, Carl Hamilton & Ernst Billgren « Malin Johansson – skriver mycket, läser mer. | 15 October, 2010, 12:50
 7. Hej! Jag skriver recensioner i Länstidningen Östersund, min text finns på deras web-upplaga.
  Jag hade gjort associationer till lokalpolitik som passade bra och rekommenderade boken istället för blomma till värdfolket. Kommentarer gjordes. Kolla får ni se

  Posted by Britt Jakobsson | 29 February, 2012, 17:25

Skriv en kommentar