// du läser just nu...

Boksnack

Unga Folkpartiet goes härmis?

Ibland kan det kännas väldigt världsfrånvänt att läsa skönlitteratur. Ibland möter jag människor som ifrågasätter min stora konsumtion av skönlitteratur. Ibland kallar jag själv mitt syfte med denna konsumtion verklighetsflykt. Ibland blir det uppenbart att man också lär sig något om den riktiga världen.

Så var det när jag läste Atlantens mage av Fatou Diome. Det tyckte jag redan under läsningen. Sen igår när jag gick ut på stan på lunch och återigen konfronterades med alla dessa valaffischer som sitter överallt, fastnade mina ögon på Unga Folkpartiets affisch och då fick jag direkt användning för mina kunskaper från Atlantens mage! Eller ja, jag kunde i alla fall dra en för mig intressant parallell.

Unga Folkpartiet verkar ju ha gjort en härmis!!! På deras affisch står: Brud, bög eller blatte? I vårt land får alla plats.

I Atlantens mage står:

Och deras integrationspolitik är på sin höjd till för fotbollslandslaget. ’Blacks, Blancs, Beurs ’ – svarta, vita, araber – är bara en slogan som de sätter upp i sin internationella monter som en dålig Benetton-reklam, den är bara ett simpelt recept – blodig bräserad biff – som tevekanalerna slåss om för miljoner. Utlänningarna är accepterade, älskade och till och med efterfrågade, men bara om de tillhör de bästa på sitt område. Om Blacks, Blancs, Beurs var något självklart i det franska samhället skulle man inte behöva göra en slogan av det . Det är bara en pulveriserad dröm som man kastar i ansiktet på oss för att dölja den bistra verkligheten.

Har Unga Folkpartiet tagit den rakt av, med alliterationsbokstav och allt? Eller är det en slump som heter duga? Förvisso är budskapet än bredare hos Unga Folkpartiet, de nöjer sig inte med att acceptera annat etniskt ursprung än det egna, utan även kvinnor och homosexuella ska få vara med.

Men vad tror ni? Slump eller snott?

Tack till Helén på Sekwa för hjälp att återfinna citatet!

Åsikter

5 kommentarer på “Unga Folkpartiet goes härmis?”

 1. Intressant.

  Posted by Bokmania | 17 September, 2010, 16:16
 2. Brud bög eller blatte myntades om jag inte minns fel när Birgitta Ohlsson var LUF ordförande på 90-talet.

  Posted by André Nilsson | 14 October, 2010, 22:16
 3. Då kanske det var Birgitta Ohlsson som var inspirerad från Frankrike. :)

  Posted by boktoka | 15 October, 2010, 07:27
 4. vilken sida i boken finns citatet på?

  Posted by jaja | 21 November, 2013, 20:40
 5. Hej jaja! Det borde jag så klart ha skrivit i inlägget men gjorde det uppenbarligen inte. Och nu tre år senare har jag inte uppgiften kvar. Om du behöver veta det kan du säkert kontakta Helén på Sekwa och få hjälp att hitta citatet. /Boktokan.

  Posted by boktoka | 2 December, 2013, 12:48

Skriv en kommentar