// du läser just nu...

Betyg 3, Ungdom

Mycket mer än så av Sarah Dessen

För en dryg månad sedan var jag på en Sarah Dessenkväll tillsammans med mer eller mindre passionerade Dessenfans. Det är alltid roligt att träffa människor som verkligen älskar något och få höra varför. Särskilt som man kan få lite nya perspektiv och framför allt lust att läsa böcker som man inte läst tidigare.

Vad gäller själva Dessen så hade jag den torsdagen vi träffades ännu inte läst en hel bok av henne, så jag kände mig lite malplacerad men inte bara för att jag var en av dem som läst minst, utan också för att jag kände mig som en som satte sig lite på tvären.

Boken jag då hade läst ¾ av, är den första titeln av Dessen på svenska, nämligen Mycket mer än så. Det är hennes nionde bok totalt om jag förstått saken rätt. Men böckerna är i princip helt fristående så det spelar ju mindre roll.

Mycket mer än så handlar om Auden som tröttnar på att plugga hela dagarna och umgås med sin hyperintellektuella morsa som uppvaktas av ivriga doktorander. Alternativet är pappa författarens nya familj; Heidi och den alldeles färska bebisen. Innan Auden tänkt efter ordentligt är hon på väg till pappan för att tillbringa sommaren där.

Hos pappan är dock ingenting som Auden tänkt sig. Han har gått in i sitt stora författarego och skriver hela dagarna och får inte bli störd. När han väl lämnar sitt skrivarrum förväntar han sig att bli hyllad för att han är så duktig. Han ser dock inte att hans unga hustru Heidi har det så jobbigt med barnet att hon är på sammanbrottets rand. Att hon aldrig får sova ordentligt eftersom barnet skriker i princip dygnet runt och han aldrig avlastar henne. Auden ser däremot att hennes förhoppningar om att pappan ska ha förändrat sig sedan han var en katastroffar åt henne själv och hennes mor, är helt grusade. Han är samma gamla svin som vanligt.

Auden gör dock små trevande försöka att hjälpa till. Hon tar hand om barnet en natt så att Heidi kan få sova, eftersom hon själv är vaken på nätterna ändå, och hon jobbar extra i Heides modebutik med det ekonomiska. På så vis träffar hon på folk i sin egen ålder som inte alls har någon aning om att Auden aldrig haft några kompisar och inte vet hur man beter sig. Den sommaren blir en radda av första gånger för Auden, en sommar som innebär förändring.

Det här är egentligen en fin bok om att komma ut ur sitt skal och bli sedd för den man är. Om att det är så lätt att svika människor för att man är rädd. Om att de kanske ändå finns kvar där om man ber om förlåtelse. Om att bli vuxen. Om att bli den man är. Egentligen ganska fint på det hela taget.

Men jag fastnar ju i det där andra. Att jag blir så arg på pappan som är ett svin. Att jag blir arg på Auden också för jag tycker att hon skulle kunna hjälpa till mer med barnet. Att hon tar en natt hjälper föga. Varför tar hon inte fler när hon ändå är vaken? Istället drar hon och är tonårsaktigt självisk, precis som sin pappa. Och visst, jag kanske ställer för höga krav här men den som berör mig mest i den här boken är Heidi. Stackars stackars Heidi!

Och jag lyckas inte få de här karaktärerna till att bli mer än endimensionella, hur mycket Dessen än försöker att ge dem motstridiga karaktärsdrag. Det är som att hon berättar det istället för att visa det. Heidi ska inte bara vara bimbo utan även smart affärskvinna, men jag tror inte på det. Likadant med en av Audens nya vänner som liksom blir endimensionell fast på två sidor.

Samtidigt så gillar jag själva grundtonen i boken. Det som Johanna L kallar för beach house-litt. Det är en ständig sommar, det är strand och ungdom. Det är möten med kärlekar av olika slag. Det är på det hela taget ganska fint.

Eftersom boken lämnade mig med ett jaha det här var ju okej men var det inte mer så är jag väl inte superpepp på att läsa mer av Dessen. Men det finns två mycket starka skäl till att jag ändå vill göra det. Det första är att de inbitna Dessenrävarna så entusiastiskt pratade om personer och detaljer som förekommit i en bok och sedan skymtar förbi i en senare. Sånt bara älskar jag i teorin. Antagligen skulle jag älska det i praktiken också. Det andra är de engelska omslagen som är så snygga att jag skulle kunna köpa allihopa i original bara för att de är just så snygga. De är så snygga att jag dör.

Men Dessen är älskad av väldigt många som läst henne. Jag är nog bara en kärring mot strömmen. Kanske hörde jag för mycket lovord innan jag själv läste, så lita på de andra som älskar och skaffa dig Dessen och läs. Jag tror ändå att du kommer att gilla det.

413 sidor
Utgivningsår Sverige: 2010
Utgivningsår USA: 2009
Originaltitel: Along for the ride
Översättning: Jan Risheden
Förlag: Rabén & Sjögren

Andra om samma: Johanna L på Bokhora älskar den så hon vet inte vad, En bok om dagen tycker verkligen om den, Kult i Kumla utropar Hurra!, Boktokig tycker att det är mysläsning när det är som bäst,

Åsikter

2 kommentarer på “Mycket mer än så av Sarah Dessen”

  1. Du är inte ensam! Jag har bara läst “Lock and Key” och blev likaledes besviken. För många teman och ingen fördjupning i någon av dem. Språket är bra..men det räcker inte till. Dessen lyckas inte alls att gå under ytan Jag jämför med helt fantastiska Cynthia Voight, som är en mästare att handskas med – ja, vilket träligt tema hon än utsätter sina romanfigurer för (och det är bara i Tillerman-serien!). Det kändes ungefär som att läsa Nora Roberts när jag kunde läsa “Wuthering Heights”. Men Sarah Dessen kanske blir bättre? Jag tänker ge henne en chans till, jag vill av någon orsak så gärna att det ska vara bra, men det har inte blivit av ännu. Så många böcker, så lite tid, du vet.

    Posted by L | 17 December, 2010, 10:24
  2. Cynthia Voigt var det länge sedan jag ens tänkte på! Solo för gitarr minns jag att jag läst men inte mycket mer. Det måste vara 20 år sedan eller mer.

    Nu inser jag att jag låter väldigt neggig här ovan. Men jag ville ju gila Dessen så oerhört mycket! Och alla omkring som älskade henne. Gillar verkligen inte det här med förväntningar. Tänk om man kunde få läsa fler böcker utan att veta något om dem. Men jag håller med dig: en Dessen till ska jag ta och det blir nog nästa på svenska, de superfina engelska omslagen till trots.

    Posted by boktoka | 17 December, 2010, 13:53

Skriv en kommentar