// du läser just nu...

Boksnack

Barnbokslunch på Natur & Kultur

Fick en inbjudan till barnbokslunch på Natur & Kultur och eftersom jag både gillar barn/ungdomsböcker och lunch och är nyfiken på Natur & Kulturs utgivning tackade jag raskt ja. Igår var det äntligen dags.

Eftersom jag läst på inbjudan att Maja-Maria Henriksson skulle vara där, och eftersom hennes bok är Augustnominerad tänkte jag att nu är ett bra tillfälle att läsa den. Jag hade läst halva boken när jag närmade mig Natur & Kulturborgen och mötte Eva Swartz. Ett kort men intensivt samtal följde om bokens förträfflighet och horribla innehåll. Sedan blev jag välkomnad in i värmen av min fd klasskamrat Hanna som nu jobbar på NoK.

En perfekt buffé väntade på plan 5: det var bröd och röra, ugnskokt lax, potatisgratäng, krabbröra, sallad och fruktspett. Väldigt gott. På borden fanns Ramlösa, kaffetermosar och efterrättskaka utplacerat. Jag kom ju ensam och försökte placera mig invid människor som såg pratsamma ut. Så fel jag kunde ha. Eller rättare sagt – de pratade gärna – men med varandra. Tur att min kompis T från Bokus dök upp, annars hade det kunnat bli ganska ensamt.

Så startade programmet. Och först ut var Jöns Mellgren som skrivit och illustrerat bilderboken Rufus i underjorden. Det är en berättelse om död och saknad. En dag när Rufus kommer hem har hans ödla Wasabi dött och Rufus ger sig ut på jakt efter den levande Rufus.

Efter det var det Petter Lidbeck som denna gång skrivit en otäckare historia som heter De tusende. Det är en dystopisk roman för unga vuxna, rikligt illustrerad av Max Elmberg Sjöholm.

Sedan Maja-Maria Henriksson som pratade om sin ungdomsbok Jag finns. Hon berättade att hon  med sin bok ville skildra ryggarna, dvs de som vänder sig bort och inte orkar se hur det är. Vuxenvärldens tystnad. Och hur man vågar ta plats när man egentligen inte vågar.

Sist men inte minst kom det in en livs levande fakir på scenen. Han hette Orthae och är en av huvudpersonerna i Bengt-Erik Engholms bok Fakirer. Sen började äventyret. Jag äcklades, oooohade och aaahade, och mådde mot slutet lite lätt illa och kunde inte titta. Det här gjorde han:

  • stack upp en gaffel i näsan, nej inte taggarna men ändå.
  • fällde ihop en råttfälla över tungan
  • tog upp Karin från tidningen Svensk bokhandel och fick henne att skjuta honom i bröstet med häftpistol. Efteråt rann det blod.
  • slog sönder en glödlampa i handen och krossade resten till smulor i bara handen.
  • slukade svärd och fick Maja-Maria att dra ut svärdet åt honom. Maja-Maria var för övrigt så exalterad över detta att man inte kan annat än älska henne!
  • Och sen det värsta. Då tog han fram de där långa fakirnålarna och stack in en i underarmen och liksom pillade runt med spetsen från undersidan av huden. Jättelänge. Jättejättejättelänge och jättejätteäckligt innan han stack igenom den.
  • Så jag kunde inte titta när han körde igenom en likadan genom kinden. Sen var det tack och lov slut.

Efteråt fick man med sig en påse med alla fyra böckerna, plus katalogen för vinter och vår 2011. Tack Natur & Kultur för en god lunch, bra boksamtal och en hiskelig fakir!

Åsikter

En kommentar på “Barnbokslunch på Natur & Kultur”

  1. Låter som en riktigt härlig lunch.

    Posted by BokMamma | 20 November, 2010, 08:20

Skriv en kommentar