// du läser just nu...

Betyg 5, Ungdom

Jag finns av Maja-Maria Henriksson

Jag har läst många bra böcker på sistone men ingen som lyckats beröra mig. Det är så att jag börjat fundera på om jag kanske läser för mycket, för forcerat, för inriktat på att skriva om det jag läser att jag börjat tappa läsupplevelsen. Vet och fasa! Sen läste jag Jag finns av Maja-Maria Henriksson och jag tvivlade inte längre på att jag kan bli berörd. Herrejävlar vad den boken berörde mig.

Boken handlar om Johanna, en fjortonårig flicka, som har det alldeles för jävligt. Hon blir utsatt för sexuella och psyiska övergrepp av ett gäng killar i skolan och när hon kommer hem med sönderrivna kläder och blåmärken i ansiktet får hon skäll och stryk av sin minst sagt labila mamma, som inte orkar se vad de egentligen är som pågår. Och tyvärr är det just dom som boken handlar om och det räcker och blir över.

Boken berättas i tredje person, vilket nog är alldeles nödvändigt för att man som läsare ska orka läsa om det som pågår. I korta avsnitt får vi läsa det Johanna skriver i sin dagbok och det är smärtsamt.

Så ont den här boken gör att läsa. Jag ville kliva in i berättelsen och ta med mig Johanna därifrån. Hålla om henne, skydda henne, slåss för henne och tamejfan aldrig lämna hennes sida. Låta henne vara min lilla syster och få en plats att förhoppningsvis läka på.

Den här boken bör föräldrar och lärare läsa, för att förhoppningsvis bättre se vad som kanske pågår bakom det som man tror är en stökig och sexuellt utlevande tonårsflicka. Självklart bör den också läsas klassvis med efterföljande diskussioner. Men främst är den här boken en pungspark mot de vuxna, lärare, föräldrar och socialtanter, som inte orkar se vad som pågår, utan som vänder ryggen till och låtsas att det blir nog bättre i morgon, när blåmärket bara syns som en gul liten fläck, då kan vi verkligen försäkra oss om att det där var ju ingenting.

Maja-Marias bok kan vinna Augustpriset 2010 i klassen barn/ungdom när det delas ut i morgon kväll. Och om den gör det så är det sannerligen en bra bok som vinner.

176 sidor
Utgivningsår Sverige: 2010
Förlag: Natur & Kultur

Andra om samma: Frid var tvungen att läsa den i små bitar, Bokmamma blev väldigt berörd,

Tidningar om samma: DN:s Lotta Olsson får andnöd, Expressens Magnus Haglund skriver att det är en ovanlig bok, GP:s Johan Werkmester kallar den stark och hjärtskärande,

Åsikter

2 kommentarer på “Jag finns av Maja-Maria Henriksson”

  1. Den här ska jag verkligen kolla om i biblioteket, Ska läsa den :D

    Posted by Josefine | 18 August, 2011, 09:51
  2. Posted by Källkritik | Bokblogg | 28 February, 2012, 21:55

Skriv en kommentar