// du läser just nu...

Betyg 4, Läsecirkel, Vanlig roman

Att föda ett barn av Kristina Sandberg

På bokmässan i september sprang jag på Mats Kempe som satt i samma panel på Stadsbiblioteket och pratade bloggeri som jag för ett par år sedan. Han hann just inte prata men sa att jag måste bara läsa hans hustrus roman eftersom den är så otroligt bra. Och hustrun ifråga var Kristina Sandberg och romanen Att föda ett barn.

Någon månad senare hade romanen kommit ut och börjat få positiva recensioner. Då skulle vi bestämma vilken bok vi skulle läsa i vår dubbelläsecirkel, när min läsecirkel med 30-45åriga kvinns skulle träffa min mosters läsecirkel med 65-75åriga kvinns för tredje året i rad. Men vilken bok skulle vi läsa? Eftersom Att föda ett barn utspelade sig på 1930-talet vilket är min läsecirkels mormorsgeneration och min moster läsecirkels mödrageneration, och eftersom den tycktes beröra eviga kvinnliga frågor så tänkte jag att det skulle vara ett lämpligt läsval.

Boken handlar om Maj som flytt från en olycklig kärlek på hemorten, in till Örnsköldsvik där hon bor inackorderar som så många andra unga på 1930-talet. För att försörja sig arbetar hon på konditori.

Genom gemensamma bekanta träffar hon så Tomas som är nästan dubbelt så gammal som hon. Utan att hon egentligen haft lust, eller att det har känts angeläget, hamnar de i säng. Efteråt är Maj beslutsam, den där Tomas är inget för henne, men när det visar sig att hon är på det där viset är det inte mycket annat att göra än att snabbt gifta sig och installera sig i Tomas våning.

Nu börjar en tid av ständiga försök att duga. Hon försöker visa att hon minsann duger till trots att hon är arbetarklass och den nya familjen långt högre upp, att hon duger till maka och mor trots att hon är så ung, att hon duger trots att svärmodern verkar hata henne och kommer med ständiga gliringar. Det är nitisk städning, ängslig matlagning och ett ständigt bakande av kakor som bara måste vara perfekta. Och så den oroliga känslan i magen när någon som är som hon var för bara en kort tid sedan kommer för att städa hennes eget hem, och hon får inte hjälpa till. Det är förvirrande och konstigt.

Berättarrösten betraktar Maj utifrån samtidigt som dess staccato, avbrutna meningar och kursiverade åthutningar på ett ytterst skickligt sätt både ger en inblick i Majs inre tempo och hur nära sammanbrottet hon är, och samtidigt genom texten förmedlar rakt in i läsaren samma hetsiga nervösa känsla. Det är som att texten aldrig förmår ta djupa andetag, den andas korta andetag uppe i bröstet och får mig som läsare att göra likadant. Här har Sandberg sannerligen tagit tekniken att visa istället för att återberätta, ett steg längre. Allt i boken genomsyras av detta högandade nervösa. Ytterst skickligt och mycket snyggt!

Det är en mycket välskriven, stilistiskt god, roman som Kristina Sandberg skrivit. Den har många beröringspunkter med Spill av Sigrid Combüchen som både fått mycket uppmärksamhet och vunnit Augustpriset i klassen skönlitteratur. De är båda uppvisningar i litterär stilistik, handlar om att bli kvinna på 1930-talet, flytta till stan och försöken till frigörelse från de krav som ställs på dem från familjen, biologisk eller ingift. Jag missunnar verkligen inte Spill den uppmärksamhet den fått, för det är en verkligt god roman, men jag tycker att det är synd att de kom ut ungefär samtidigt och är så pass många beröringspunkter som de har, eftersom Att föda ett barn har hamnat i skuggan av Spills framfart. Och Att föda ett barn förtjänar enligt min åsikt samma stora läsekrets som Spill.

Det var dessutom en perfekt bok för läsecirkelsprat, och i vår dubbelcirkel pratade vi länge och intensivt både om boken och om perfektionismen vad gäller kvinnligheten, krav som går i arv och förhoppningsvis tunnas ut lite för varje generation. Eller så tar den sig bara nya uttryck. Att stoppa sin egen korv är det nya efter surdeg har jag hört. Tillbaka till 1930-talet med andra ord.

Så här i stundande juletider så är Att föda ett barn mitt hetaste julklappstips till mödrar, mostrar och systrar som läst och älskat Spill. Det ska dessutom komma två böcker till om Maj, något jag och alla de andra i dubbelcirkeln ser fram emot, så om du ger bort Att föda ett barn så blir det liksom läsupplevelsen av tre böcker du ger bort. Kan det bli bättre?

489 sidor
Utgivningsår Sverige: 2010
Förlag: Norstedts

Bloggar om samma: Linnea på Bokvalen tycker att den är fantastisk, Lotta på Flickvännerna tycker att det är konstigt att Sandberg inte Augustnominerades, Helena på Fiktiviteter sträckläste och ville att det aldrig skulle ta slut, Boklusen önskade sig lite mer lycka och glädje i boken, Bokmania finner den mäktig,

Press om samma: Magnus Eriksson på SvD skriver att Sandberg är en av den samtida svenska romanens mest lyhörda psykologisk realister, Lennart Bromander på Aftonbladet kallar det en raffinerat skicklig dissektion av ett tidstypiskt kvinnoöde, Jonna Fries på DT kallar det en stor roman,

Åsikter

8 kommentarer på “Att föda ett barn av Kristina Sandberg”

 1. Mycket synd på August, ja, men nu blev den precis nominerad till Sveriges Radois stora romanpris, så en liten liten revansch!
  Den är ju SÅ BRA.

  Posted by Johanna L | 12 December, 2010, 11:42
 2. Romanpriset hade jag glömt så HURRA för det! Hoppas hoppas att Sandberg vinner.

  Posted by boktoka | 12 December, 2010, 12:10
 3. Åh, vad spännande! har just börjat läsa. Jättebra recension av boken – en riktig teaser!

  Posted by Sofia H | 13 December, 2010, 09:26
 4. Lyckos dig som har den kvar. Trevlig läsning!

  Posted by boktoka | 13 December, 2010, 09:41
 5. Det här är en bok som jag inte har läst, men så gärna vill läsa. Ligger högt på min önskelista.

  Posted by Karin Berg/Enbokcirkelföralla | 13 December, 2010, 15:15
 6. [...] om samma bok: Boktoka tycker boken fungerar perfekt som läscirkelbok och tycker det är synd att Augustprisvinnaren [...]

  Posted by ”Att föda ett barn” av Kristina Sandberg | psicharpax books | 8 January, 2011, 18:25
 7. [...] mer: Norstedts, Adlibris, Bokus, DN, GP, SvD,  Bokhora, Boktoka, Expressen blogg Share this:FacebookTwitterLike this:GillaBli först att gilla denna [...]

  Posted by Sandberg, Kristina; Att föda ett barn; 2010 « Feministbiblioteket | 5 January, 2012, 12:21
 8. [...] mer: Norstedts, Adlibris, Bokus, DN, GP, SvD,  Bokhora, Boktoka, Expressen [...]

  Posted by Sandberg, Kristina; Att föda ett barn; 2010 - Feministbiblioteket | 11 July, 2013, 08:31

Skriv en kommentar