// du läser just nu...

Betyg 5, Sorgligt, Ungdom

Himlen börjar här av Jandy Nelson

Klump i halsen för att boken är så sorglig händer det väl då och då att jag får, men att tårarna rinner och näsan klibbar igen, två kvällar i rad dessutom, hör till ovanligheterna. Boken som berörde mig så mycket var Himlen börjar här av Jandy Nelson.

Lennie och Bailey är systrar och så tajta att man kan tro att de är tvillingar men Bailey är något år äldre än Lennie och de har olika pappor. Vilka dessa pappor är har de ingen aning om och mamman är dessutom också på vift sedan 16 år tillbaka. Allt systrarna har är varandra, mormodern som uppfostrad dem och så morbror Big. Bailey har dessutom sin pojkvän Toby som hon är så förälskad i att Lennie blir orolig för att hon har förlorat sin syster för gott.

Och sedan förlorar hon henne verkligen för gott. Baileys hjärta går sönder under en teaterrepetition och livet blir aldrig sig likt för Lennie som nu inte längre har någon syster, rummet hon delade med Bailey är nu bara hennes och Lennie tror att även hennes hjärta ska gå sönder, men av en sorg som är så stor att den knappt går att bära.

Hon håller sig hemma från skolan, vill inte prata med någon för det är ingen som kan förstå hur mycket hon saknar Bailey, vad det är hon går igenom. Till hennes stora förvåning känns det dock som att Toby kanske är den enda som kan fatta, den enda som delar hennes oceanstora sorg. Toby som tidigare ignorerat henne totalt, söker nu upp henne för att bara vara tillsammans, men det ligger plötsligt också en stark laddning i luften mellan dem. En laddning som inte känns okej. Det är ju faktiskt Baileys pojkvän och hon dog ju för bara några veckor sedan.

Och när Lennie kommer tillbaka till skolan har det börjat en ny kille där. Han heter Joe och är helt fantastisk på alla sätt. Han ler och Lennie kan inte annat än att le hon också. Han spelar på sin trumpet och det är så själfullt att Lennie aldrig vill släppa honom ur sikte. Men får man verkligen bli kär så tätt inpå att ens älskade syster dött? Kan det någonsin vara okej?

Historien är på sätt och vis ganska banal och klassisk. Det nästan tröttsamt vanliga missförståndet som tycks förstöra allt. Kärleken som är himlastormande stark så som bara tonåringar kan älska. Den banala historien köper jag även om jag måste säga att när jag kom till missförståndet så tänkte jag att nej, var det verkligen tvunget? Men språket som illustrerar den sorg som Lennie känner, sättet Nelson vänder på meningarna och får det att alltid sluta i att Bailey är död, gör det så himla bra. Det får mig att vilja läsa mer och mer, aldrig sluta och det får mig som sagt att gråta floder.

Det här är alltså en riktigt sorglig bok som handlar om att förlora någon närstående när man är ung, men känslan av förlust kan man leva sig in i oavsett om man som läsare är 15 eller 35. Och det är verkligen en bok som berörde mig starkt. Böcker som får mig att känna mycket är bra. Och det är sannerligen Himlen börjar här.

Gillar man den här och vill gråta lite till så kan man också läsa Jenny Downhams Innan jag dör eller Peter Pohl ochKinna Gieths Jag saknar dig, jag saknar dig.

267 sidor
Utgivningsår Sverige: 2010
Utgivningsår USA: 2010
Originaltitel: The Sky is Everywhere
Översättning: Ulla M Danielsson
Förlag: Gilla Böcker

Andra om samma: Hyllan kallar den en underbar liten pärla, En bok om dagen gillar också, Clari läser blir lycklig av den,

Åsikter

4 kommentarer på “Himlen börjar här av Jandy Nelson”

 1. Riktigt, riktigt bra är den! :)

  Posted by Lotta - hyllan | 16 December, 2010, 08:17
 2. Ja, sannerligen en fin liten rackare.

  Posted by boktoka | 16 December, 2010, 09:54
 3. En fin liten rackare – det är så härligt uttryckt!

  Du skriver det så bra när du skriver att “Men språket som illustrerar den sorg som Lennie känner, sättet Nelson vänder på meningarna och får det att alltid sluta i att Bailey är död, gör det så himla bra. Det får mig att vilja läsa mer och mer, aldrig sluta och det får mig som sagt att gråta floder.” Precis så tänker jag också!

  Har du skickat iväg någon förfrågan om den där vägen? ;)

  Tusen tack för lånet av mobilen igår. Jag uppskattar det verkligen enormt!!! Nästa gång bjuder jag dig på fikat/maten!!! Idag är jag en ny mobil rikare… men ett stort antal kronor fattigare.

  Posted by Boktokig | 16 December, 2010, 21:40
 4. [...] Himlen börjar här av Jandy Nelson: ”Sorgligt om att förlora någon närstående när man är ung” (läs mer här) [...]

  Posted by BOKTIPS FÖR UNGDOM: Antiloper av Ester Roxberg | Bibblabella | 2 April, 2013, 10:19

Skriv en kommentar