// du läser just nu...

Boksnack

Läsåret 2010 – en sammanfattning

Jag är en statistiknörd av stora mått men brukar att försöka hålla det långt borta från boktoka. Inte kan det intressera någon annan än mig själv. Men här kommer mitt läsår 2010 i korta ord och tal:

Läst totalt: 112 böcker

Varav:
38 romaner
27 ungdomsböcker
18 deckare
8 spänning/skräck
7 biografiska/självbiografiska
7 facklitterära
3 serieböcker
2 chicklit
2 novellsamlingar

Läst på:
Svenska 105 st
Engelska 6 st
Norska 1 st
(Inte fler på engelska? Nu skäms jag nästan.)

Originalspråk:
Svenska 57
Engelska 34
Franska 9
Norska 5
Japanska 2
Finska 2
Danska 1
Nederländska 1
Tyska 1

Författarens kön:
Kvinna 60
Man 50
Lite blandat 2
(Bra fördelat om jag får säga det själv. Särskilt med tanke på att jag inte ägnat den minsta tanke åt just detta med författarens kön. Inte försökt styra åt något håll, eller intresserar mig för det heller.)

Utgivningsår i Sverige:
2010 67
2009 12
2008 8
2007 3
2003 1
2001 2
1998 2
1997 1
1996 1
1992 2
1986 1
1982 2
1974 1
1962 1
1960 1
6 böcker lästes på originalspråk engelska. 1 på norska. Dessa räknar jag inte med här.
(Ja, okej jag läser mycket nyutkommet.)

Betyg:
Betyg 5 – 13
Betyg 4 – 42
Betyg 3 – 37
Betyg 2 – 18
Betyg 1 – 2
(Och jag lyckas tack och lov läsa ganska mycket som jag gillar.)

Kommentarer på detta?

Åsikter

7 kommentarer på “Läsåret 2010 – en sammanfattning”

 1. Jag var först grymt imponerad av alla språk du läste på, men sen förtog du det genom att klargöra att du bara läst på svenska, engelska och norska.

  Varför räknas inte chicklit och spänning/skräck som romaner? Eller varför kan inte romanerna delas in mer?

  Att du har en så jämn könsfördelning är dock föredömligt, men du får sluta läsa så mycket nyutkommet ;-)

  Posted by Vixxtoria | 4 January, 2011, 11:38
 2. Men jag som tyckte att jag var så tydlig! “Läst på” står ju till och med innan “Originalspråk”, men jag önskar att jag kunnat läsa på flera språk, men så är det det där med läsförståelsen också och att få ut något av läsningen. Om jag skulle läsa på franska till exempel skulle det bli dåligt av den varan. För att inte tala om japanska.

  Och den där stora klumpen av “romaner”. Att plocka ut chicklit, spänning/skräck, deckare är ett sätt att försöka dela in det lite grann i alla fall. Men vissa böcker är så svåra att genreindela, det blir liksom bara eh en vanlig roman, fast kanske ovanligt bra. För många undergenrer blir ju löjligt också. Men vi kanske skulle kunna hjälpas åt och se om vi kan hitta några fler subgenrer i min romanbunt? :)

  Posted by boktoka | 4 January, 2011, 11:46
 3. Äh, du är rätt tydlig, det är nog jag som läser lite rörigt (det är mycket listor på bloggarna just nu, och jag skummar de flesta i jakt på något intressant bland allt det ointressanta, haha).

  Och angående romaner, så tänkte jag att de kunde delas in i just ungdomsromaner och chicklit och sånt där. Finns det ens några “vanliga romaner” nuförtiden? Är det inte självbiografiska historier och pseudobiografier och historiska romaner och spänningsromaner alltihop?

  Posted by Vixxtoria | 4 January, 2011, 14:13
 4. Jag sa ju det också, att det var ett skittråkigt inlägg. Men det såg du uppenbarligen alldeles själv. ;-) (Sejfar med en flirtsmiley här så att du inte tror jag är arg typ.)

  Ungdoms fick en egen genre som jag helt fräckt och grovt kallar bara ungdoms men som så klart har en massa subgenrer.

  Som “vanliga romaner” satte jag till exempel Hjärtdjur – Herta Müller, Halva liv – Mats Strandberg och Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami. Har du något bättre förslag på dessa? Jag känner mig blank.

  Posted by boktoka | 4 January, 2011, 22:42
 5. Müller borde väl gå som nobelpristagare, och Harikiri eller vad han heter som nobelprisaspiranter. Strandberg känner jag inte till så väl, kanske har han skrivit en helt vanlig roman. Eller relationsroman? Generationsroman? Barndomsskildring?

  Börjar man dela upp allt blir det inte mycket kvar i varje kategori… (och jag vet inte om det är bra eller dåligt egentligen).

  Nu väntar jag på ett inlägg med exceldiagram!

  Posted by Vixxtoria | 5 January, 2011, 12:28
 6. Jag är imponerad över hur mycket du läst på ett år! Själv har jag läst 35 böcker och kände mig rätt imponerad över det, men här ligger jag i lä. Härligt att du läst så mycket! :)

  Posted by Viktoria | 5 January, 2011, 12:56
 7. Vixx: Fast nobelpristagare är väl ingen genre direkt? Åtminstone i teorin, om än inte i praktiken, så kan man ju skriva deckare och vinna nobelpriset. Kanske skulle man göra en könsindelning i män, kvinnor, lite av varje och nobelpristagare? :)

  Och ähum. Får börja fila på exceldiagrammen pronto. Eller i morgon. Kanske nästa vecka?

  Vik: Tack! Jag är faktiskt ganska förvånad själv! När i all världen hann jag läsa allt det där? Jag lägger ju inte så himla mycket tid på läsningen egentligen, och inte läser jag så fort heller. Men tydligen så blir det lite sammanlagt ändå.

  Posted by boktoka | 5 January, 2011, 17:19

Skriv en kommentar