// du läser just nu...

Betyg 3, Extraordinär, Ovanlig roman

Ilustrado av Miguel Syjuco

Det jag fastnade för var omslaget, så gudomligt snyggt, och jag var ju på semester i New York och fick liksom köpa de böcker jag ville. Dessutom sade baksidestexten att boken började med att en författare hittades död i Hudson River och så var det ett försvunnet manuskript. Och så hade författaren vunnit Man Asian Booker Price. Så klart jag köpte den. Boken var Ilustrado av Miguel Syjuco.

Så nu skulle jag läsa den, öppnar min snygga utgåva från NY, läser tio sidor och inser att jag inte har en chans att förstå nyanserna i den här boken om jag läser den på engelska. Sorg i hjärtat. Jag tvekar men inser också att tiden är knapp. Det är läsecirkel om en vecka och om jag för det första ska hinna läsa boken alls och för det andra kunna diskutera den så finns ingen annan lösning än att köpa boken en gång till (nej den fanns inte tillgänglig på bibliotek – jag kollade). Förvisso även det en snygg utgåva, men ändå.

Historien drar alltså igång med att den exilfilippinske kontroversielle författaren Crispin Salvador hittas död i Hudson River i NY. Man lutar åt självmord men hans adept Miguel Syjuco tycker att det verkar osannolikt. Dessutom är Salvadors manuskript till hans hämndepos Broarna i lågor borta. Många tvivlar på att det ens funnits men Syjuco har sett Salvador skriva på det, han har sett manusbuntarna och han är övertygad om att någon mördat Salvador för att kunna undanröja det hot som manuset utgör.

Så får Syjuco ett mail från en kryptisk avsändare som säger sig ha manuset och känner sig hotad. Syjuco beger sig genast hem till Filippinerna igen, tillbaka till barndomen och ungdomen han flydde från, tillbaka till farföräldrarna som han inte träffat på många år, tillbaka till den människa han inte ville vara.

Det här är absolut inte den deckare man lätt kan tro att det är. Visst är bokens grundhistoria Syjucos jakt på Salvadors manuskript men det som boken berättar är något helt annat. Det är istället den smutsiga maktkampen i ett korrumperat Filippinerna, där pojkar förväntas följa i sina politikerfäders fotspår, där historien där andra länders överhöghet satt djupa spår och fortfarande skapar konflikter, där det är stor skillnad på rik och fattig.

På ett lapptäcksliknande sätt, med överlappande textbitar i helt olika kulörer, skapas ett sannerligen komplext romanbygge. I ganska korta avsnitt varvas Syjucos egna intryck och reflektioner från sin resa med avsnitt där han skönlitterärt beskriver det han är med om, med utdrag ur Salvador romaner, ur Syjucos försök till biografi över Salvador, i roliga historier som Syjuco och Salvador berättar för varandra, blogginlägg och mailväxlingar. Det är brokigt och inte alldeles lätt läsning att försöka se sambandet och den röda tråden. Jag är långt ifrån säker på att jag lyckades.

Språket är krävande med udda ordval och så här i efterhand är jag mycket glad att jag bytte språk, eftersom det förekom ord som jag inte förstod ens på svenska. Det är helt enkelt en inte alldeles enkel bok att läsa. Det tar tid och det känns bitvis som att man inte förstår varför man ska ta del av all denna text som verkar så irrelevant och meningslös.

Det är en bok som kittlar och utmanar min läsning. Jag tycker om känslan när texten ligger snäppet över den nivå som jag behärskar, när jag mentalt måste ställa mig på tå och jobba lite extra för att försöka förstå. Och samtidigt blir jag ju då aldrig säker på att författaren verkligen lyckas med det han föresatt sig, eftersom jag inte får helhetsgreppet helt klart för mig.

Det skulle vara intressant att läsa om den. Att förhoppningsvis kunna se den röda tråden, och det de många olika litterära nivåerna siktar mot, långt tidigare. Att kanske förstå detta intrikata romanbygge lite bättre. Den var en utmaning och jag klarade det inte riktigt – denna gång. Men ärligt talat så orkar jag nog inte läsa om den och det är lite synd. För Ilustrado är något som man inte stöter på varje dag i bokfloden. En bok att brottas med och slåss en smula. En bok som är smart. Så om du vill ha något mer, något extra, något (hepp!) utöver det vanliga. Läs Ilustrado.

Ps. Att den fiktive gestalten Syjuco fick författaren Miguel Syjucos ansikte när jag läste är kanske inte så konstigt. Men att Crispin Salvador fick Mario Vargas Llosas nuna? Det var snyggt att titta på i alla fall. Värre ansikten kan man ha på näthinnan.

382 sidor
Utgivningsår Sverige: 2010
Utgivningsår : 2010
Originaltitel: Ilustrado
Översättning: Niclas Hval
Förlag: Natur & Kultur

Andra om samma: Eva på Dagens bok kallar den ett kalejdoskop, Gustav Julander är liksom jag lite osäker,

Press: Tack och lov verkar Elise Karlsson på SvD förstå mer än vad jag gör, Mikaela Blomqvist på GP finner den mest tröttsam, Karin Nykvist på Sydsvenskan känner sig upprymd och upplyft,

Åsikter

5 kommentarer på “Ilustrado av Miguel Syjuco”

 1. Åh, den där har jag på min önskelista =)

  Posted by Böckerx3 | 19 January, 2011, 12:18
 2. Nya svenska ord fyller mig alltid med en viss vördnad. Lärde mig nyligen det alldeles fantastiskt vackra ordet ävja.

  Ordet visade sig betyda dött organiskt material som kläggar omkring i vattendrag. Bläää.

  Posted by Nike | 19 January, 2011, 17:28
 3. Vackert ord! Men innebörden inte så fin. Jaja, något måste det väl heta. Kanske ett ord att börja använda oftare, men i mer överförd betydelse?

  Posted by boktoka | 19 January, 2011, 17:34
 4. Och jag fann att jag inte förstod varför den var så bra. Som sagt att läsa den på engelska var en utmaning i sig, jag tycker min läsengelska är hyfsad, men den räckte inte för den här boken. Jag kanske gör ett nytt försök om några år och läser den på svenska istället.
  Roligt att läsa om din upplevelse av boken i synnerhet Mario Vargas Llosas nuna, för mig var det mer en filippinsk Hitchcook som dök upp.
  /dlb

  Posted by Den lilla boklådan | 11 March, 2012, 17:56
 5. [...] som har skrivit om boken: SvD GP Boktoka Dagens bok Tidningen Kulturen Dela denna:E-postDiggTwitterFacebookSkriv [...]

  Posted by Illustrado – Miguel Syjuco | Den lilla boklådan | 11 March, 2012, 18:15

Skriv en kommentar