// du läser just nu...

Betyg 4, Deckare, Övernaturligt

Döden på en blek häst av Amanda Hellberg

Det tar inte många sidor innan jag är helt fast i Amanda Hellbergs Döden på en blek häst och inte vill göra något annat än att läsa; inte jobba, inte umgås med folk, inte plugga in nytt jympapass. Tyvärr måste de där andra sakerna göras också och därför sträckläste jag inte utan drog ut på nöjet i hela två dagar.

Bokens huvudperson heter Maja och blev moderlös när hennes mamma bara försvann en dag när hon var tio år gammal. När hon blev lite äldre kunde hon se att modern planerat det hela i förväg, den sista veckan med familjen var inte som vanliga veckor, aldrig hade de varit så lyckliga. Nu tio år senare kontaktas Maja av den brittiska polisen. Birgitta har hittats död, mördad, i Brighton.

Eftersom Maja kommit in på en konstskola i Oxford och ändå är på väg dit tar hon först omvägen om Brighton och träffar polisen och tittar på Birgittas efterlämnade saker, det lilla som finns. Och det är när hon står på piren där Birgitta blev mördad som hon får den första känslan av att hennes mor finns kvar; en doft av liljekonvalj, en skugga i ögonvrån och så den fysiska smärtan när hon känner de knivhugg som Birgitta dödades av.

Birgittas våldnad stannar inte i Brighton tyvärr. Den pockar på och vill säga något fast Maja är inte helt säker på att det bara är modern som hemsöker henne. Det är ju också det där tragiska som hände 1984 när fyra studentskor dog helt oförklarligt inom bara några timmar.

Hellbergs bok är en näst intill perfekt mix av deckare, spökhistoria, kärlekshistoria med starkt inslag av så kallad aka-litteratur, dvs utspelar sig i brittisk akademisk sluten miljö. Det kan låta som att det skulle bli för mycket olika beståndsdelar för att få ihop till en enhet men så är det inte. Lätt, lätt passar bitarna ihop och bildar en trovärdig väv av händelser, känslor och konstigheter.

Med fingertoppskänsla styr Hellberg läsarens blick från det verkliga, till det övernaturliga och tillbaka utan att läsaren alltid är så säker på vad som är vad. Scenerna där Maja hemsöks är klaustrofobiskt otäcka och perfekta in i minsta detalj. Till och med den enda sexscenen tycker jag hon lyckas få till så att den blir både trovärdig och fin, även om jag störde mig på den gemensamma klimaxen (förlåt att jag avslöjar hur det går!).

Det finns många lager att diskutera i denna roman, men jag lämnar resten till läsecirkeln den 22 februari då vi ska läsa och prata om just Döden på en blek häst, eftersom Boktipset och Forum varit så vänliga att förse hela bokcirkeln med böcker. Dessutom ska jag försöka hänga på att chatta med Amanda Hellberg den 14 februari. Som grädden på moset tar jag mig direkt an hennes debutroman Styggelsen som jag förstått innehåller starkare element av skräck än den här.

Döden på en blek häst är en väldigt bra, skitspännande och helt uppslukande spökdeckare. Du kan inte missa den! Får inte missa den! Skaffa pronto, okej?

315 sidor
Utgivningsår Sverige: 2010
Förlag: Forum

Andra om samma: Johanna L på Bokhora kallar den bladvändare, Lisa på Pantalaimone vill åka till Oxford, Bokomaten älskar den precis som jag, Bokbabbel tycker att den glider undan, Karin på En bokcirkel för alla gillade också, Johanna på Breakfast Bookclub sträckläste, Calliope gillade också,

Åsikter

15 kommentarer på “Döden på en blek häst av Amanda Hellberg”

 1. Jag är jättesugen på att läsa den här men stått emot pga att det tar emot att köpa inbundna böcker (kostnadsmässigt). Men det blir svårare och svårare…

  Posted by Cissi (Bokstunder) | 2 February, 2011, 08:44
 2. Åh, men jag hyllar också helt förbehållslöst! SÅ HIMLA BRA!!! Jag känner redan att detta kan vara en av vårens bästa, om inte DEN bästa, böcker.

  Posted by Bokomaten | 2 February, 2011, 10:11
 3. Ja! SÅ HIMLA BRA!!! :) Läste på din blogg Bokomaten att detta är andra boken om Maja Grå. 17 att jag inte hann läsa Styggelsen innan denna. Nu blir det omvänd ordning. Samtidigt var det verkligen inte uppenbart att det var andra boken om Maja. Sannerligen fristående! Jag trycker gilla på allt.

  Posted by boktoka | 2 February, 2011, 10:16
 4. [...] Boktoka  älskade också! [...]

  Posted by Döden på en blek häst av Amanda Hellberg | 2 February, 2011, 13:21
 5. *springer till bokhandeln*

  Posted by Pia Printz | 2 February, 2011, 13:29
 6. Betyder det att man borde läsa Styggelsen först?

  Posted by Cissi (Bokstunder) | 2 February, 2011, 13:35
 7. Cissi: Jag vet inte ännu. Jag tyckte som sagt att det fungerade fint att läsa Döden fristående. Men det blir kanske ännu bättre om man har Styggelsen i bakhuvudet. Förresten – jag har mailat dig – har du sett?

  Posted by boktoka | 2 February, 2011, 13:41
 8. [...] som recenserat den är bl a.  En bokcirkel för alla, Bokbabbel, Boktoka, Johanna L på Bokhora och [...]

  Posted by Döden på en blek häst av Amanda Hellberg — Breakfast Book Club | 2 February, 2011, 14:51
 9. Tack så jättemycket för mailet. Nu har jag dessutom svarat.

  Posted by Cissi - Bokstunder | 2 February, 2011, 20:37
 10. Jag tyckte inte heller att det var uppenbart att det här var en del två, men nu när jag vet att Styggelsen finns så kommer jag ju läsa den också. Jag vill ha mera Maja Grå!

  Posted by Bokomaten | 3 February, 2011, 11:54
 11. [...] sen kom hon med sin andra roman Döden på en blek häst och då blev även Styggelsen mer aktuell plötsligt. Min första plan var att hinna läsa [...]

  Posted by Boktoka | Styggelsen av Amanda Hellberg | 18 February, 2011, 07:55
 12. Läste den just och tycker inte alls att Hellberg får ihop de olika genrerna trots att det börjar väldigt, väldigt bra.

  Posted by enligt O | 22 April, 2011, 20:29
 13. Men tycker du inte?! Hm… ibland är det konstigt att man tycker så olika. :)

  Posted by boktoka | 25 April, 2011, 21:28
 14. [...] den, men det var inte riktigt så upptäcker jag nu. Här är några blandade röster: Dark places, Boktoka, Bokbabbel, Calliope, En bokcirkel för alla, Feuerzeug, A fraction of the web, Bokomaten, Eli [...]

  Posted by Jag borde älska det här « snowflakes in rain | 3 June, 2011, 06:56
 15. [...] ni läsa mer kan ni fortsätta hit: Bokstävlarna, Dark Places, Feuerzeug, Eli läser och skriver, Boktoka, Bokhora, Breakfast Book Club, Fiktiviteter, A fraction of the web, Snowflake, Ett hem utan [...]

  Posted by Blekt var ordet | Tystnad | 9 July, 2011, 15:54

Skriv en kommentar