// du läser just nu...

Boksnack

Flickrumsboxen!

När jag fick frågan från Bonnierförlagen om jag var sugen på en klassikerbox hade jag kanske inte så höga förväntningar, varken på omslag, inbindningen eller titlarna. Egentligen inte på några grunder alls, mest min fördom om boxar och så liknade loggan på ryggen Penguins logga och då tänkte jag mig något som liknade deras häftade klassiker. Kanske tänkte jag mig något dylikt. Istället kom det här:

Fem hårdbundna böcker med supersnygga nygjorda omslag. Jag gillar stilen, både mustig och skir samtidigt; detaljrik och svepande. De titlar som är med i boxen är Pappa Långben av Jean Webster, Agnes Cecilia av Maria Gripe, Alice i Underlandet av Lewis Carroll, Unga kvinnor av Louisa May Alcott och sist men inte minst Den hemliga trädgården av Frances Hodgson Burnett.

Flickrumsklassiker? Men absolut! Den hemliga trädgården och Agnes Cecilia var mina två allra bästa favoriter när jag var ung. Som jag minns var det kanske 3-4 böcker som jag läste flera gånger och dessa var två av dem. De andra var Godnatt Mister Tom och Kulla Gulla.

Alice i Underlandet har jag läst som vuxen och har väl inte direkt någon stark relation till den, om man säger så och Pappa Långben och Unga kvinnor är böcker jag hört talas om men inte läst. Nu är jag väldigt sugen både på omläsning av mina favoriter, kanske till och med av Alice i Underlandet, och så vill jag förstås läsa de två titlarna som är nya för mig.

Det här omslaget tycker jag är extra snyggt.  Även boxen är väldigt fin i sig liksom den så kallade Äventyrsboxen  ser ut att vara. Där har jag dock inte koll på titlarna eller omslagen men om det är samma formgivning och omslagstecknare, vilket det ser ut att vara så suktar jag givetvis även efter den (UPPDATERING: Full bokhylla vet att berätta att det inte är samma illustratör. Jag har uppenbarligen inte tittat så noga.). De skulle vara så snygga tillsammans…

UPPDATERING: Ser att de bytt  namn på denna box till Uppväxtklassiker.

Klassikerserien Repris

Andra om samma: Jessica på Bokhora har Äventyrsboxen,

Åsikter

10 kommentarer på “Flickrumsboxen!”

 1. Ja men du. Jag såg den boxen på bokrean idag och reagerade något över konceptet. Det kändes både tokigt och lockande.

  Posted by med nål och tråd | 23 February, 2011, 22:34
 2. Verkar ju kalas! Den hemliga trädgården har jag inte läst sedan jag var barn men jag minns att jag tyckte mycket om den.

  Posted by Catrin Rising | 23 February, 2011, 22:48
 3. Visst är de fina! Äventyrsboxen är det också (dock annan illustratör), och innehåller många godingar.
  Själv reagerade jag starkt över uttrycket flickrumsklassiker – inte för att det inte är det utan för att indelningen känns onödig idag, när vi faktiskt tänker lite annorlunda angående könsroller. Uppenbarligen var jag inte ensam eftersom Bonnier bytte namn på den!

  Har du sett att det är fler boxar på väg?

  http://fullbokhylla.wordpress.com/2011/02/18/fler-klassikerboxar/

  Posted by Full bokhylla | 24 February, 2011, 07:54
 4. Verkligen jättesnygga böcker! Jag vill också läsa dem! Skulle behöva läsa om Den hemliga trädgården som jag älskade som liten. Skulle behöva läsa Alice, och jag vill läsa de andra också.

  Posted by Kristin | 24 February, 2011, 08:55
 5. Det ser jättefin ut och ha-begäret är stort, men eftersom vi redan har de engelska titlarna på engelska så blir det lite kaka på kaka och jag avstår därför. snyft.

  Posted by Vicky (utlandsmamman) | 24 February, 2011, 09:49
 6. VARFÖR fick int jag det här erbjudandet.=) Favoriter alltihop och det gör nästan lite ont så mycket jag kan sakna den där känslan av att läsa Unga Kvinnor och önska att jag VAR Jo, eller 3:e ggn jag läste Agnes Cecilia och ville döpa mina barn till Agnes i framtiden.

  Posted by Bokomaten | 24 February, 2011, 09:54
 7. Med nål och tråd: Framför allt lockande säger jag. Måste nog ta och spana in den där Äventyrsboxen också…

  Catrin: Jag fullkomligt älskade Den hemliga trädgården. Visst har du väl läst Den glömda trädgården av Kate Morton?

  Full bokhylla: Jag orkade inte bli så upprörd denna gång. Ibland blir jag, ibland inte. Ni andra gjorde det så fint åt mig. :) Bra uppdaterat på din blogg om de kommande boxarna! Detta är helt klart menligt på mina försök att hålla bokinköpen på ett minimum. Illa!

  Kristin: Snart kan du klämma lite på dem! När du kommer hit alltså.

  Vicky: Förstår både att du suktar och att du inte får. Muttrar själv lite över den engelska utgåvan av Den hemliga trädgården. Å andra sidan kan jag göra mig av med den nu när jag har den på svenska.

  Bokomaten: Åh så du har läst och gillat Unga kvinnor? Det låter mycket lovande. Snart ska jag läsa den, väldigt snart hoppas jag.

  Posted by boktoka | 24 February, 2011, 21:53
 8. Fantastiskt initiativ av dem – jag blir så glad! Har beställt båda boxarna och väntar spänt på dem :)

  Posted by Nike | 25 February, 2011, 19:40
 9. Ja, den är helt underbar. Jag började läsa om alla böcker igen. Först ut blev Alice i Underlandet.

  Posted by Karin Berg | 26 February, 2011, 08:42
 10. TÄVLING: Vinn Feber (uppföljaren till Frost) på Bokgläntan: http://bokglantan.wordpress.com/2011/02/26/tavling-vinn-den-nya-boken-feber/

  Länka gärna till den så att fler får chansen att tävla:)

  Posted by Bokgläntan | 26 February, 2011, 11:08

Skriv en kommentar