// du läser just nu...

Betyg 4, Ungdom

Intet av Janne Teller

Vissa böcker blir man tvångslånad, ibland är det dåligt, ibland är det bra. När jag blev tvångslånad Intet av Janne Teller hade jag inte hört talas om varken boken eller författaren tidigare. Ungdomsbok utkommen på svenska 2006. Det var nog precis innan jag på allvar började intressera mig för, och läsa, ungdomsböcker igen. Så låg den hemma i ett par månader. Sen nämndes den i min ungdomsläsecirkel (alltså ett gäng vuxna som läser ungdomsromaner) som en riktigt bra bok och både oh:ades och ah:ades av flera stycken. Dags att läsa den där Teller som låg tvångslånad därhemme, insåg jag.

Boken berättas av Agnes men man kan nog säga att hela hennes klass är huvudpersoner i den här boken. Den person som sätter igång allt, och som det hela cirklar runt, heter Pierre Anthon, och det han gör är att redan första veckan i klass sju hoppa av skolan. Det är till ingen nytta, säger han, man blir ändå vuxen och sen dör man och inget har någon betydelse. Då kan man lika gärna ägna sina dagar åt att göra ingenting på en gång. Varför träla med skola och jobb när allt mynnar ut i intet? Så han sätter sig i ett plommorträd och hånar sina forna klasskamrater när de går till och från skolan.

Att inget har någon som helst betydelse är en ganska provocerande tanke, som man ogärna stannar i, så klassen bestämmer sig för att finna ett sätt att visa Pierre Anthon att det visst finns betydelse. De bestämmer sig för att samla de saker som betyder allra mest för människor, för det måste ju visa att det visst finns mening?

Det börjar med Dennis som kommer med sina Drakar och demoner-böcker. Alla utom bok 4 som tydligen är honom särskilt kär. Särskilt den tvingar de av honom, och sedan är avtvingandet av det allra käraste igång. Men var går gränsen? Kan man begära att någon lämnar bort ett levande djur? En förlorad oskuld? Att någon dödar?

Först hade jag lite problem med Intet. Jag kom liksom inte in i texten fast den var så enkel och storstilt. Sen sveptes jag med och fascinerades och förfärades över de uppoffringar som bokens personer avkrävde varandra. Framför allt undrade jag med vilken förskräckelse som denna berättelse skulle sluta, för bra kunde det ju inte gå med den uppladdningen.

En skickligt uppbyggd ungdomsroman som genom den gradvisa stegringen av begärda offer lurar med sig läsaren att acceptera allt grövre saker. Det är snyggt gjort och borde göra boken till en given och superb bok att läsa i klass 7-9 och diskutera.

Själv är jag lite glad att vi inte läste den till ungdomscirkeln, eftersom jag tror att vi alla hade älskat ihjäl den. Och ihjälälskade böcker gör inga bra cirkeldiskussioner, det vet vi numera.

144 sidor
Utgivningsår Sverige: 2005
Utgivningsår Danmark: 2000
Originaltitel: Intet
Översättning: Suzanne Sjöqvist
Förlag: En bok för alla

Andra om samma: Johanna L på Bokhora undrade redan 2008 varför hon inte hört om denna guldklimp tidigare, Dora blev äcklad och rekommenderar inte att man äter när man läser den,

Åsikter

5 kommentarer på “Intet av Janne Teller”

 1. Jag gillar också Intet, väldigt mycket, men det är en bok man nästan måste diskutera efteråt. Eller i alla fall borde diskutera. Den brukar komma upp när man diskuterar hur man bygger en historia eftersom den avviker från mallen i den mån att den inte slutar lyckligt. Det förekommer inte bland ungdomsböcker annars. Eller rättare sagt, den lämnar läsaren lite utan hopp, för böcker som slutar olyckligt finns det ju förstås. Böcker där en person dör ex, men det finns alltid något som gör att man som läsare har en smula hopp om livet efteråt ändå. De kvarlevande kämpar på med fina minnen av den bortgångne osv.

  Jag har hört flera som tycker att den säljer ut läsaren lite, men jag håller förstås inte med. Däremot tycker jag som sagt att man bör diskutera den efteråt om man ex har elever som får läsa den.

  Posted by Bokomaten | 7 March, 2011, 18:32
 2. I “Godhet, I litteraturen och i livet”
  handlar en av mina essäer om
  “Intet” av Janne Teller.

  “Intet” är en fantastiskt stark och bra roman att diskutera med mogna ungdomar.
  Både innehåll och form.

  Jag diskuterarr den dock inte tillsammans med unga ungdomar i grupp, utan bara från och med åk 9.

  Författaren Janne Teller (som är en kvinna) har stor erfarenhet av internationellt arbete.

  Posted by lena kjersen edman | 7 March, 2011, 20:33
 3. Intet har jag tänkt läsa så många gånger. Kanske är det dags nu.

  Posted by BokMamma | 7 March, 2011, 20:43
 4. Intet är fantastisk! Jag läste den pre-blogg och blev riktigt tagen. Absolut en bok som borde få mer uppmärksamhet! (Och vad hände med Janne Teller?)

  Posted by Fru E | 8 March, 2011, 14:12
 5. Janne Teller har arbetat som politisk rådgivare i EU samt för FNs fredsprocess i Mocambique. Hon har konfronterats med tortyr och terror.
  Janne Teller har berättat att det som får henne att inte stå mållös inför ondskan är att hon aldrig har tvivlat på litteraturens absoluta nödvändighet.
  Att god litteratur – liksom god konst – kan få oss att förstå vad det innebär att vara en människa med ett samvete.

  På Bazaar förlag kom “Intet” på svenska redan 2005.

  Posted by lena kjersen edman | 9 March, 2011, 23:45

Skriv en kommentar