// du läser just nu...

Betyg 1, Fantasy, Ungdom

Mardrömsakademien av Dean Lorey


Jag läser gärna litteratur riktad mot ungdom, och jag läser gärna fantasy. Orkar du inte läsa en lång recension så kan jag säga direkt att läsa något mer av Dean Lorey gör jag däremot inte.

Berättelsen handlar om Charlie som är 13 år gammal och alltid har varit lite konstig, och hans föräldrar har knapp släppt ut honom heller. Konstiga mardrömmar har han också, och det händer ibland väldigt konstiga saker när han sover. En gång när han sover över hos några kompisar till exempel så hänger alla utom Charlie inlindade i kokonger i taket, när Charlie vaknar. Det är helt enkelt något som är mycket skumt.

Så en dag blir Charlie hämtad för att gå på Mardrömsakademien. Han har nämligen en förmåga att öppna portaler till andra världar och det är det han gör när han sover, och då släpper han in mardrömsdjur i den vanliga världen. Detta kan han inte fortsätta att göra ostört, eftersom hans förmåga är otroligt stark och kan bli farlig om han inte lär sig att kontrollera den. På skolan finns andra som precis som Charlie har denna förmåga, och kanske kan Charlie för första gången i sitt liv få riktiga vänner.

Låter det spännande? Välj en annan bok, det finns massor mycket bättre böcker som behandlar temat ensam pojke upptäcker att han inte är konstig utan unik och få massor med vänner. Klassiskt fantasy-tema så det är bara att vraka och välja.

För det första känns boken skriven av någon som tror att det är lätt att skriva för ungdom och därmed inte anstränger sig. Alls. Ingenting är trovärdigt och monstren och detaljer kring dem staplas på varandra utan att på något vis tillsammans skapa en värld som man kan tro på. Inga personer är trovärdiga och alla saknar djup. De är vad de säger och gör, inget mer. Knappt ens det.

För det andra ogillar jag skarpt böcker det traditionella könsroller helt uttalat stärks och används. Till exempel kängar en snäll och trivsam husmor, som alltså ska vara en moderlig och god gestalt, upp en pojke för att han ”slåss som en tjej”. Vår hjälte Charlie använder sig också av fula könsnedtryckande knep när han möter Brooks, en riktig pingla, för första gången. Klassiska manliga härskarstrategier.

För det tredje tycker jag att det är slarvigt när författaren skickar sina huvudpersoner till första lektionen i magi, för att sedan börja magilektionen med att säga att ”Det var alltid mörkt på magikerlektionerna”. Hur kunde de veta det när de var på sin första lektion? Slarvigt och ingen redaktör dessutom?

Sannerligen ett lågvattenmärke. Läs något annat.

297 sidor
Utgivningsår: 2007
Originaltitel: Nightmare academy
Översättning: Agneta Malmborg

Åsikter

En kommentar på “Mardrömsakademien av Dean Lorey”

  1. Den är inte dålig du är bara för stor för den så det så >.<

    Posted by Anoym | 1 May, 2014, 12:49

Skriv en kommentar