// du läser just nu...

Serier, Ungdom

Förälskelser av Julien Neel

Serieböckerna om Lou av Julien Neel kan man väl inte direkt säga att har 36-åringar som primär målgrupp. Ändå är det verkligen med stor förtjusning jag läser dem. Lika glad blir jag när jag sen ser mitt kusinbarn som är tio år gammal djupt försjunken i dem. Lite förvånad blir jag när jag hör att min systerdotter som är 2.5 år gammal har Lou som favoritprogram på TV. Eh sa jag, och så lämnade vi det därmed. Men slutsatsen man kan dra av detta är att målgruppen uppenbarligen är bredare än man först kan lockas att tro.

Nu har turen och tiden kommit till den fjärde boken om Lou. Den heter Förälskelser och både omslag och titel hintar om att den här boken är bra mycket lättsammare och gladare än den förra Busskyrkogården vars omslag var grått grått grått och Lou själv var ganska deppig och gick till en kurator och pratade.

I Förälskelser är det sommarlov och Lou har plötsligt blivit tonåring på riktigt, fått bröst och former, för att inte säga att hon spanar på killar på ett annat sätt än tidigare. Nu ska hon få åka med en av sina vänner till föräldrarnas lyxvilla på landet. De är fyra tjejer, har en pool på tomten och hela sommarlovet framför sig.

Men direkt så träffar de på ett gäng med fyra jämnåriga killar och det visar sig att Tristan, pojken som Lou var kär i i den första boken, och som flyttade någon annanstans, är en av dem och känslorna börjar spira igen. Och inte bara hos Lou… Det blir en första kärlekens sommar.

Kanske är det så att Neel har väldigt uttalade temat med sina olika album om Lou. I så fall var det förra albumet det som tog upp depression och ensamhetskänslor utan fog. Detta album är i så fall det som tar upp killar och förälskelser på ett sätt som gör att man kan känna igen sig och kanske få perspektiv på det man själv är mitt i om man är tonåring. Jag däremot som blev så otroligt berörd av den förra boken, blir ju inte alls berörd på det viset i den här. Och det är nog inte meningen heller, men det känns liksom lite som en fjäder efter att ha fått en knytnäve i magen.

Samtidigt så är det ju så att jag verkligen gillar Lou och vill läsa om henne även om hon inte är deprimerad, även fast hon blir kär och brunbränd och älskar sin mamma. Jag unnar henne verkligen att få vara glad en sommar. Och gärna längre än så. Men jag längtar verkligen efter en upplösning på hennes pappa-problem. Där bankar mitt hjärta hårt hårt och jag vill veta hur det ska gå.

Har du inte läst serierna om Lou är det hög tid. Stilen kan se barnslig ut och man stör sig lite i början. Sen är man fast. Och sätt dem absolut i händerna på uppväxande tjejer. Där är de perfekta.

48 sidor
Utgivningsår Sverige: 2011
Utgivningsår Frankrike: 2007
Originaltitel: Idylles
Översättning: Lotta Riad
Serie: Lou del 4
Förlag: Wibom Books

Andra om samma: Shazam tycker ungefär som jag och berättar att nästa del i serien vunnit pris! Simon säger gillar också Lou,

Åsikter

4 kommentarer på “Förälskelser av Julien Neel”

 1. Mina döttrar ÄLSKAR böckerna om Lou!

  Posted by Fru E | 26 April, 2011, 16:55
 2. Jag är också fast hos Lou. Faktiskt är Lou det enda jag orkat läsa den senaste tiden när allt snurrat vansinnigt fort och ryggen bråkat. Så mer Lou till folket!

  (men Paul då? Tristan hit och dit, Hawaii-Paul???)

  Posted by Ika | 12 June, 2011, 09:35
 3. Är du team-Tristan eller team-Hawaii-Paul? Jag tror att jag anar…

  Posted by boktoka | 12 June, 2011, 12:12
 4. Men vilket härligt omslag!

  Posted by Bokparadiset | 7 January, 2012, 20:31

Skriv en kommentar