// du läser just nu...

Ungdom

Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld

Jag har knappt hunnit läsa halva första sidan i Jenny Jägerfelds bok Här ligger jag och blöder, innan Maja har sågat av sig en halv centimeter av tummen och jag håller min egen i ett krampaktigt grepp väl skyddad inuti handen. Det gör så ont i mig och då har det hela knappt börjat. Det är inte för inte som Jägerfeld vann Augustpriset i barn- & ungdomsklassen 2010.

Det handlar alltså om Maja. Hon går första året i gymnasiet och bor i Stockholm med sin pappa. Föräldrarna är skilda sedan tretton år och Jana som mamman heter bor i Norrköping och doktorerar i psykologi. Varannan helg åker Maja dit och just den här helgen när hon precis sågat av sig tumtoppen, fått en del av sig själv kastad i sjukhusets sopor och resterna av tummen ihopsydd, är det hennes helg hos mamma.

Men det är något konstigt. Jana svarar inte när de ringer, hon svarar inte på sms eller mail. Hon hör inte av sig. När Maja kommer till Norrköpings station och det inte finns någon Jana där, förstår hon att något är fel. Inte heller hemma i villan finns det någon Jana. Där ligger däremot Janas mobil och surrar.

Maja försöker förtvivlat att låtsas som att inget allvarligt kan ha hänt. Hon läser lite bok, somnar i solen och får grova stickor i foten, så hon måste bara gå över till grannen som uppenbarligen ha fest och fråga om de har en pincett, för Jana har tydligen ingen. Och där finns Debbie och så en lång söt kille som säger att han heter Justin Case.

Det här var så bra att jag inte kunde sluta läsa. Det blev en helkväll i soffan vilket det väldigt sällan blir, fast jag önskar mig fler såna kvällar, men nu var det sambon framför dataspelet och jag i soffan med Jägerfeld. En bättre söndagskväll kan man nästan inte ha.

Jägerfeld lyckas verkligen plocka fram smärtan, både den fysiska i avsågade tummar och bulor i bakhuvuden som aldrig får vara ifred, och i hjärtat när det inte är så som man vill att det ska vara. Hon skildrar också vänskapen så himla fin, och kärleken. Och jag ömmar för hela bunten, mamman, pappan och till och med den där Denise som verkar lite blåst. Framför allt ömmar jag för Maja, struliga, kaxiga Maja med ett hjärta i handen och en tumme i bandage.

Och så är den väldigt rolig också. Och tänkvärd.

Så himla fint och så jävla bra. Läs den, gör det bara!

252 sidor
Utgivningsår Sverige: 2010
Förlag: Gilla Böcker

Andra om samma:  Ann-Sofie på Ooofbok gillade till slut, Lina Arvidsson på Dagens bok gillar också, Therese på Dantes bibliotek säger att det är den bästa ungdomsboken hon läst på länge, Malin the Writer kunde inte heller stå emot,

Åsikter

10 kommentarer på “Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld”

 1. Vilken underbar blogg! Härligt personliga och samtidigt mycket kunniga recensioner. Och böckerna överst på sidan!!! Fantastiskt vackert och inspirerande!!
  Tack!

  Posted by Anna | 22 April, 2011, 19:19
 2. Jag sökte på Janesh Vaidya men fick ingen träff…
  Har du läst hans bok I det sista regnet som det talas så mycket om?
  /Anna

  Posted by Anna | 22 April, 2011, 19:20
 3. Hej Anna! Stort tack för berömmet! Det gör mig glad. :) Gillar också bokraden, allra mest faktiskt! Och nej, Janesh Vaidya har jag varken läst eller hört talas om förut. Läs den du och berätta sen vad du tyckte!

  Posted by boktoka | 25 April, 2011, 21:18
 4. Nu har jag läst den! Och jag ville bara komma tillbaka för att säga att om du vill läsa en bok som berör – läs I det sista regnet. Den har ett underbart språk men det allra mest fantastiska är visdomen som Janesh Vaidya bjuder på. Och nu har jag precis anmält mig till en föreläsning med honom på Medborgarskolan i Stockholm. Det ser jag verkligen fram emot. Önskar dig en skön fredag. Jag ska fortsätta följa din blogg för fler fina boktips.

  Posted by Anna | 6 May, 2011, 10:40
 5. Nu var det himlans längesen du uppdaterade här…

  Posted by Sara | 20 May, 2011, 17:05
 6. Augustpriset gick 2010, HURRA!, till den ironiskt och vemodiga
  Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld.
  En veritabel språklig käftsmäll.
  Den handlar om Maja .
  *
  Fråga: Är det då vanligt att tonåringar, som Maja, oroar sig så här för sina föräldrar som är födda på 1950-tal eller 1960-tal?

  Svar: Ja, så är det tyvärr, det har jag förstått av mina möten med tonåringar.

  Fråga: Är struliga, omogna (hjälplösa) föräldrar kanske en ny trend i ungdomslitteraturen?

  Svar: Gärna för mig. Om boken är så infernaliskt välskriven som Jenny Jägerfelds .

  Posted by lena kjersen edman | 22 May, 2011, 10:06
 7. Sara: Ja, jag vet…

  Posted by boktoka | 23 May, 2011, 10:17
 8. Tack så jätte mycket för att du lägger upp dessa inläggen. Jag har nästan läst alla böckerna du tipsat om och älskat varenda en. Sluta aldrig!:)

  Posted by Sara | 19 June, 2011, 21:51
 9. Jag är så nyfiken på den! Fast jag vet inte om jag vågar gå in på barn/ungdomsavdelningen på biblioteket. Vilket förstås är en väldigt märklig inställning. Vad kan barnen göra, bitas?

  Posted by CaféABC | 31 July, 2012, 01:21
 10. Men så klart att du måste läsa den här! Den är så bra!

  Jag rekommenderar att du helt enkelt spelar dum och frågar en bibliotekarie om hjälp var du hittar boken i hyllorna och vips har du sällskap in på barn/ungdomsavdelningen. Eller så köper du den på pocket.

  Trevlig läsning! :)

  Posted by boktoka | 31 July, 2012, 07:36

Skriv en kommentar