// du läser just nu...

Uncategorized

Det här med noveller

Sitter lugnt och fint och läser dagens Svenska Dagbladet. Tyvärr inte Dagens Nyheters Boklördag. Har valt en SvD-prenumeration eftersom jag tycker att de skriver mer om böcker och kultur än DN. Å andra sidan är DN Boklördag outstanding. Det var ett svårt val men jag funderar på att komplettera SvD med DN helgprenumeration. Men nu var det inte det jag tänkte skriva om utan det här med noveller.

Sitter nämligen lugnt och fint och läser dagens Svenska Dagbladet när jag till min stora glädje ser att min kompis Lenas förlag Novellix får en nästan helsidesrecension av de fyra första novellerna som de släppt. Vilken grej! Jättekul! Och SvDs recensent Eva Johansson skriver fina saker både om förlaget och dess ambitioner och om novellerna i sig. Men hon skriver också några saker som först gör mig upprörd och sedan får mig att fundera.

Hon skriver:

“Den bakomliggande tanken är också att en sådan utgivning (dvs noveller i singelformat, bloggarens anm.) bättre ska passa oss stressade nutidsmänniskor – en tanke som jag ställer mig rätt tveksam inför. Jag ser hela tiden människor som läser tjocka böcker på bussen och tunnelbanan.”

1. Att Johansson ser människor läsa tjocka böcker säger ingenting om vad de läser. Även korta noveller finns i tjocka böcker som vi alla vet.

2. Att Johansson ser människor läsa tjocka böcker säger ingenting om vad de vill läsa, huruvida de vill läsa en kort novell eller en tjock roman. Eftersom singelnoveller inte har funnits tidigare har man inte kunnat välja att läsa en singelnovell. Därför har inte heller Johansson kunnat se folk läsa singelnoveller. Man kan inte påstå att folk inte vill ha något som inte funnits tidigare, med enda bevisning att man inte sett folk med just detta som inte tidigare fanns.

3. Anta att Johansson egentligen menar att hon ser folk läsa tjocka romaner, inte böcker som det står i recensionen. Måste i så fall ett läsande av tjocka romaner innebära att man inte vill ha korta noveller? Är det i direkt motsättning? Kan där inte finnas ett “och”?

Personligen tycker jag om noveller, men som tidigare bloggat har jag problem när jag läser novellsamlingar. Jag klarar inte riktigt av att börja på en ny historia av samma författare direkt på den förra. Då får jag fruktsallad i huvudet och kan inte hålla isär de olika berättelserna. Ibland hänger de ihop som i Jonas Karlssons Det andra målet, och då är det ju en annan sak, men när novellerna är helt fristående så vill jag gärna ha en liten paus där emellan. På samma sätt som jag inte vill läsa flera romaner av samma författare i direkt följd, vill jag gärna läsa något annat emellan noveller av samma författare. Resultatet av detta är att jag oftast har med mig novellsamlingen i fråga plus en roman till, för att varva med. Singelnoveller är alltså ett koncept som passar mig. Och jag är en stressad nutidsmänniska.

Nu vet jag inte riktigt vad slutklämmen på detta inlägg borde vara. Kanske sätter jag helt enkelt bara punkt här och låter mitt utbrott stå oavslutat. Det finns en till sak i artikeln som jag funderar över, men det får komma i ett eget inlägg.

Punkt.

Åsikter

12 kommentarer på “Det här med noveller”

 1. jag har inte hört talas om det här med singelnoveller, men spontant känns det somatt jag håller med dig. klarar inte heller av att läsa en hel samling rakt igenom. Men allt hänger förstås på priset.

  Posted by snowflake | 11 June, 2011, 10:55
 2. Kolla in deras hemsida: http://www.novellix.se/

  De kallar det nog inte själva för singelnoveller, men jag tycker att det beskriver ganska bra vad det är.

  Posted by boktoka | 11 June, 2011, 11:02
 3. lider också av novellsamlingssyndromet.
  enstaka skulle gå bra, men föredrar romaner : )

  Posted by mind the book | 13 June, 2011, 20:00
 4. Härligt att du är tillbaka på bloggen! Intressant inlägg. Jag har alltid trott att jag absolut inte är en novell-läsare, men faktiskt så har jag läst en del de senaste åren och varit tvungen att ändra uppfattning. Jag är visst en sån som gillar noveller! Kul att du skriver om förlaget Novellix singelnoveller. Jag har precis skrivit om två av dem. :-)

  Posted by Fru E | 14 June, 2011, 20:32
 5. [...] träffat förlagschefen för Novellix, Lena Hammargren. Boktoka har också skrivit om noveller. Dolly ska testa Jonas Karlssons Spår i [...]

  Posted by Fru E:s böcker » Blog Archive » Lunch nr 3 | 17 June, 2011, 19:44
 6. Jag föredrar romaner; jag vill ofta veta mer än jag får veta i en novell (vad var bakgrundshistorien, hur kom det sig att X agerade som han/hon gjorde och varför svarade *inte* Y si eller så…), och “novellsamlingssyndromet” känner jag mer än väl igen..:) Kanske singelnoveller trots allt vore något (om de är långa)??

  Posted by Maritha | 6 August, 2011, 23:30
 7. Jag lyssnade idag på tre ungdomsromanentusiaster på bokmässan. En av de tre är, förutom läsare av ungdomslitteratur, även författare inom genren.

  Mot slutet av sejouren, lämnade var och en av dem tre tips på en riktigt bra ungdomsroman. En av dem nämnde Maria Gripe i en bisats – i övrigt (men jag kan ha lyssnat dåligt) lyftes inte en enda svensk författare fram. Tråkigt, tycker jag.

  /Monica

  Posted by Monica | 22 September, 2011, 21:06
 8. Hej Monica!

  Den som nämnde Maria Gripe i en bisats var jag, men det visste du antagligen. :)

  Ja, nu när du påpekar det så inser jag att det enbart var utländska ungdomsförfattare som nämndes. Jag läser själv mycket mer svensk än översatt ungdomslitteratur, däremot så har mina största läsupplevelser de senaste åren när det gäller ungdomsböcker varit av utländska författare. Därmed inte sagt att jag inte haft fina läsningar av svenska ungdomsböcker, det finns massor med bra svensk ungdomslitteratur. Men mina favoriter just denna gång var utländska, och även mina två vänners. Min mamma som jag nämnde grät däremot till en svensk undomsroman.

  Vi kanske får ta ett scenframträdande enbart om svensk ungdomslitteratur nästa år. :)Om vi får…

  Posted by boktoka | 26 September, 2011, 20:06
 9. Jag har också lite svårt för noveller, men efter att ha läst Jonas Karlssons Spelreglerna så har jag nästan ändra åsikt, för jag gillade det där att novellerna flöt ihop, det är inte ofta de gör det och det slutar med att jag kan läsa, ja en eller två noveller i en bok och sen tröttnar jag, för de andra är inte lika fängslande, roliga, intressanta, spännande som den första. Har även försökt att läsa något annat emellan och sen läst vidare i novellboken, men det har inte heller funkat.

  Posted by Annica | 4 October, 2011, 13:27
 10. Nu har jag bara läst Jonas Karlssons första novellsamling Det andra målet men jag tycker nog att han tar novellsamlingen till en ny nivå. Det han gjorde där är intressant, när novellerna får en extra dimension av att läsas direkt efter varandra, där de hänger ihop på ett sätt som noveller annars sällan gör. Undrar var gränsen går när novellen inte klarar sig utan sina novellsyskon, är det plötsligt en roman då?

  Posted by boktoka | 4 October, 2011, 14:26
 11. Satt faktiskt och funderade på det jag med, när jag läste hans bok. Är det noveller eller blir det en roman nu när allt flyter ihop? Så ja, vart går gränsen?

  Posted by Annica | 5 October, 2011, 07:36
 12. Intressant blogg!
  Lo

  Posted by Lo | 3 March, 2012, 20:56

Skriv en kommentar