// du läser just nu...

Betyg 4, Framtid, Science fiction, Spänning, Ungdom

Hungerspelen av Suzanne Collins


I en framtid som skulle kunna vara nu, i ett land som skulle kunna vara USA, har ett inbördeskrig rasat och landet är nu indelat i väl kontrollerade distrikt. Distrikten har olika inriktning, ett håller på med jordbruk, ett annat med gruvarbete etc. Huvudstadsdistriktet håller inte på med något förutom att leva gott på de andras distriktens arbete och att hålla dem i schack.

Innevånarna i distrikt 12 livnär sig i huvudsak på kolgruvorna, och den dag då Katniss pappa inte kommer hem, är det hon som är tvungen att ta över ansvaret för att modern och lillasyster Prim ska få mat för dagen. Hon tjuvjagar och säljer sina byten, men ändå är de fattiga och får sällan äta sig mätta.

För att distrikten inte ska glömma att de är besegrade hämtas varje år en pojke och en flicka från varje distrikt för att delta i Hungerspelen. Spelen är som en dokusåpa med dödlig utgång för alla utom en – vinnaren. Allt visas i direktsändning och alla är tvungna att titta.

När Katniss syster Prim blir uttagen inser Katniss direkt att Prim inte har en chans att komma hem levande, så hon anmäler sig som frivillig att delta i spelen i Prims ställe. Hon vet att risken är stor att hon inte kommer hem igen, men hon skulle inte kunna leva med att Prim inte kom hem. Att åka själv är hennes enda sätt att överleva.

Först var läsningen lite trög tyckte både jag och min bonuslillasyster som turades om att högläsa. Språket flöt inte på och ordvalet var ibland ålderdomligt och lite udda. Men så läste vi ett manus också. Mycket kan ha hänt sedan dess.

Sen fortsatte jag läsningen på egen hand och då tog det fart. Snabbt var det så spännande att jag kände mig helt uppspelt när jag lade igen boken för natten. Kunde inte låta bli att fundera över hur det skulle gå, vad som skulle hända härnäst. Och till slut insåg jag, när knappt halva boken var kvar, att det var lika bra att låta sig absorberas och läsa den till slut så snart som möjligt. Jag skulle ändå inte kunna tänka på annat innan jag var klar.

Målgruppen för Hungerspelen av Suzanne Collins är den grupp av läsare som kallas för unga vuxna. Jag tycker nog att den är bredare än så. Inte nedåt i åldrarna, för den är blodig och otäck, sorglig och fin, fruktansvärd och hoppingivande. Däremot tycker jag att den tål läsning av en äldre målgrupp än unga vuxna. Kanske ska man ha i minnet att det är en bok med den yngre målgruppen när man läser, men ändå.

Kan inte säga annat än rekommenderas!

303 sidor
Utgivningsår Sverige: 2008
Originaltitel: The Hunger Games
Översättning: Lena Jonsson
Serie: Hungespelstrilogin del 1
Förlag: Bonnier Carlsen

Åsikter

22 kommentarer på “Hungerspelen av Suzanne Collins”

 1. Skriv upp mig på lånelistan tack :D

  Posted by Ika | 5 October, 2008, 19:06
 2. den är sååååååå bra :D älskar boken hoppas det kommer en film :D (l)

  Posted by Viktor Jonnson 13 | 5 July, 2009, 19:11
 3. Och bok två kommer till hösten…
  Tjing, pax, etta!!! Jag vill läsa!

  Posted by boktoka | 5 July, 2009, 20:40
 4. Öh, hungerspelen är inte 303 sidor, den är 304 eftersom de inte satt 304 på sista sidan. Jag läser den andra gången nu, och den är bara bääst!!!!!!!!!!!!:-) Visst, den är otäck ibland. Andra delen som snart kommer ut kommer att heta Fatta eld. Läs mer på cdon.com.
  Bäääst!!!!!!!!!!!!!!11

  Posted by Sofia | 26 September, 2009, 19:26
 5. Håller med dig Sofia om att Hungerspelen är grym! Fatta eld ligger hemma och väntar. Alldeles snart ska jag läsa den och jag längtar verkligen!

  Posted by boktoka | 27 September, 2009, 12:02
 6. [...] du däremot inte bekant med Collins Hungerspelen ska du sluta läsa nu och istället läsa först om Hungerspelen och sen läsa den. Det här är väldigt spännande böcker, passar både ungdom och vuxna men du [...]

  Posted by Boktoka | Fatta eld av Suzanne Collins | 1 October, 2009, 20:40
 7. Jag älkar hungerspelen!!!!!:) längtar till nästa kommer ut!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Posted by Martin | 10 October, 2009, 15:33
 8. Den finns nu Martin! Del två heter Fatta eld och kom ut alldeles nyligen. Eller menar du del tre?

  Posted by boktoka | 10 October, 2009, 16:40
 9. Hej, jag ska skriva en fortsättning på kapitel elva och jag har aldrig läst boken så är det någon som har något bra tips om hur jag ska skriva?
  Tack på förhand!

  Posted by lovisa | 30 October, 2009, 17:35
 10. Hej Lovisa! Jag tror att du får den bästa fortsättningen om du skriver utan att få några tips om vad som kan vara lämpligt.

  Själv känner jag i alla fall att jag är alldeles för färgad av det som redan står i böckerna och bara skulle ge dig tips som antingen är för lika det som redan står i boken, eller som medvetet försöker vara annorlunda än boken.

  Mitt tips är att läsa fram till kapitel 11 och sen stanna och skriva din egen fortsättning. Det en otroligt spännande bok och helt klart värd både att läsas och att skriva en egen fortsättning på.

  Stort lycka till och berätta gärna hur det gick!

  Posted by boktoka | 1 November, 2009, 22:26
 11. omg,,
  boken är SJUKT BRA!
  måste läsa nästa bok!!
  och filmen koooooom!!!!
  :D<3

  Posted by Nellie Pålsson | 14 January, 2010, 10:38
 12. GOSH älskar den boken <33333
  Fast jag tycker att åldersgruppen är bredare, är själv tolv men har inget problem med blod etc.
  Fast i för sig är jag typ historianörd också :)

  Posted by The nerd | 19 October, 2010, 15:32
 13. Ja visst är de bra!? Och det där med målgrupp är väl efter person egentligen. Precis som det inte skulle passa alla 35-åringar att läsa Hungerspelen så passar det nog inte alla 12-åringar heller. Men roligt att det passar dig!

  Nu ska jag skriva färdigt texten om Revolt. I morgon ska det upp på bloggen.

  Posted by boktoka | 19 October, 2010, 22:36
 14. [...] du inte läsa det här. I så fall – stopp och belägg och gå antingen till den första delen Hungerspelen eller den andra delen Fatta eld. [...]

  Posted by Boktoka | Revolt av Suzanne Collins | 20 October, 2010, 06:18
 15. Igår flög jag från Stockholm till Hanoi, lång resa som blev kort tack vare Hungerspelen. Kunde inte släcka lampan, kunde inte försöka sova ens, ville bara läsa vidare. Det blev en natt med Hungerspelen. Varför tänka på vilken ålder den passar för, jag kan bli så trött på förlagens åldersindelningar, den här boken passar mig helt enkelt och ger massor av tankar och associationer. Och en ruggigt spännande läsupplevelse.

  Posted by Eva S | 27 November, 2010, 07:29
 16. Jag tyckter att Hungerspelens författare visar stort mod när hon vågar visa på krigets tragik – särskilt i den sista delen.(Liksom John Marsden i sin pacifistiska !I morgon nör kriget kommer…”svit)

  Så här skrev jag i min recension av Revolt:

  Olympiska spelen möter Flugornas herre. Så har någon på twitter beskrivet den futuristiska Hungerspelstrilogin av Suzanne Collins. En berättelse om kampen mot makt och förtryck.

  Den gastkramande serien med många cliffhangers har nu avslutats genom utgivningen av Revolt (översättning Lena Jonsson.).Revolt är den tredje och avslutande delen efter ”Hungerspelen ” och ”Fatta eld”.

  Rebellerna har gjort uppror och den sjuttonåriga jägaren Katniss, som har tvingats kämpa mot andra ungdomar i de vidriga gladiatorliknande hungerspelen – tv-sända propagandakrig – har blivit en symbol för upproret mot järnhandsregimen. Hon har av de andra rebellerna fått namnet Härmskrikan. Den ensamma och olyckliga Katniss vet inte om hennes mamma och lillasyster och de andra från distrikt 12 fortfarande lever och hon vet inte heller om de beslut hon tvingas fatta är kloka – eller om de är dödsbringande. Härmskrikan hatar sitt liv som det har blivit.

  Revolt är en deprimerande, kuslig och tragisk berättelse – därför att krig och en tillvaro som flykting i ett bränt och härjat land är deprimerande, kusligt och tragiskt.

  De miljontals läsande ungdomar i hela världen som glupskt har följt Katniss i hennes förtvivlade kamp för sin och andras överlevnad kommer att bli ledsna och chockade över det som berättas i Revolt – men inte besvikna. Suzanne Collins är en skicklig författare.
  Många har fascinerats av bokens kärlekshistoria. Vem ska Katniss välja av sina två manliga vänner, Gale eller Peeta? Nu får läsarna svaret på detta.

  Mycket viktigare än kärleksproblematiken är dock böckernas budskap.

  Hela denna romantrilogi – så älskad av unga människor – är en enda kvidande plädering för fred och demokrati

  Posted by lena kjersen edman | 30 November, 2010, 09:59
 17. Nedanstående meddelande fick jag just från en vän på Facebook och blev alldeles varm om hjärtat – Vilka lärare det finns!
  och vilka elever!
  och vikka böcker!:

  De ägnar sig åt Hungerspelen jättemycket i Ellas klass (åttor). De har fått en långläxa och ska skriva om bokens centrala teman och dra paralleller till vår tid, andra böcker och tv-serier, intertextualitet you know;) mm

  Posted by lena kjersen edman | 30 November, 2010, 10:12
 18. Ja, Hungerspelen är verkligen en bra trilogi på många sätt! Därför så roligt att böckerna är älskade av så många, både äldre och yngre.

  Förlagens åldersindelningar tycker jag att man kan likna vid klädföretagens storlekar; en fingervisning om vartåt det barkar men vad som passar en måste man bestämma själv.

  Posted by boktoka | 30 November, 2010, 16:21
 19. Läste “The hunger games” (samma bok fast på engelska) på min skola här i usa. HELT otrolig. Jag ilade ner till biblioteket direkt efter jag läst klart för att låna “Catching fire”. Tyvärr var det inte bara jag som totalt avgudade den, för alla exemplar var lånade och en låååång kö väntade på dem. Så jag drog till köpcentret direkt efter skolan och köpte boken.
  Nu har jag läst klart alla tre, men jag måste säga att tredje boken var för mig lite förvirrande.

  Posted by Sophia | 30 December, 2010, 22:34
 20. Visst är det sträckläsningsvarning på de här!? Och det är så kul att så många hittat dem. Till och med min kille har läst åtminstone första delen.

  Tredje boken är väl kanske alltid svår att skriva tänker jag. Att försöka få ihop alla trådar och få ett slut som stämmer med stämningen i boken, inte blir för lättsamt eller för mörkt. Jag har läst att vissa blivit besvikna på slutet. Jag tycker det var ganska logiskt och på så vis bra.

  Posted by boktoka | 31 December, 2010, 16:11
 21. Å, den boken är superbra!!

  Posted by vicki | 5 April, 2011, 15:21
 22. [...] som läst: Beas bokhylla, Sagan om sagorna, Boktoka, Malin the writer, Share this:DelaFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna [...]

  Posted by Hungerspelstrilogin – Suzanne Collins « Eli läser och skriver | 23 December, 2011, 15:25

Skriv en kommentar