// du läser just nu...

Bibliotekssnack

Ett bibliotek kan vara så mycket mer

än bara en utlåningscentral. Idag tillbringade jag till exempel ännu ett gäng timmar på tidskriftsbiblioteket och fascineras och gläds åt vilket utbud vi har att gotta oss i faktiskt alldeles gratis. Jag fascineras också över vilka typer av frågor dessa bibliotekarier utsätts för. (Mina egna önskemål om ännu en årgång Svensk Bokhandel är så modesta att jag knappt ens märks.) Jag gläds också åt den villighet som bibliotekarierna hjälper till så gott de kan med att lösa alla dessa bekymmer och frågor folk dyker upp med.

Idag var en av mina favvobiblisar på plats. Vi träffades tydligen första gången när jag pratade bloggeri på biblioteket i höstas. Sedan i torsdags på plattan vid bokbyteriet. Idag lyckades jag också vigga till mig stickbeskrivningen till den finfina biblioteksmössan som även ooofbok hänvisar till. De var verkligen finfina de där mössorna och nog ska jag ta och sticka mig en egen. Boktoka <3 biblioteket ska jag nog brodera på den, om jag lär mig hur man kör kedjestygn förstås.

Men till saken! Favvobiblion informerade mig också om två saker de snart ska köra på Stadsbiblioteket. Det första är en öppen läsecirkel med tema indisk litteratur. Man träffas tre gånger de närmaste tre månaderna och för en ynka hundring per tillfälle får man både fika och föreläsningar om indisk litteratur på tre olika ställen i stan. Sista anmälningsdagen är 11 mars så det är skynda skynda om man vill vara med.

De ska också köra en skrivarcirkel som författaren David Lagercrantz håller i. Lagercrantz tipsar och snackar i timmarna fyra för 800 pix. Där måste man också snabba sig om man vill vara med. Sista anmälningsdag är 14 mars men kursen går vid två tillfällen så det finns nog plats för dig också.

Det här är helt rätt tänk tror jag. Biblan måste utvecklas för att fortsätta locka folk. Rätt väg att gå och det gläder även en sporadisk biblioteksbesökare som mig. Jag undrar vad de ska hitta på härnäst.

Åsikter

3 kommentarer på “Ett bibliotek kan vara så mycket mer”

 1. Topp boktoka! Men HALLÅ för bövelen, biblioteken har sysslat med läsecirklar och skrivarverkstäder och en mängd andra skojsigheter rätt länge, minst 25 år. Den är inga nymodigheter…

  Posted by ka | 11 March, 2009, 06:16
 2. Boktoka har fått bassning av en annan av sina favvobiblisar, men inte han med mössan. Utan helt enkelt Ka ovan.

  Ett klargörande är på sin plats. Jag har helt enkelt väldigt lite koll på vad man gör på biblioteken, och vad man gjort. Hemma i Hälsingland kan jag inte minnas dylika aktiviteter under min biblioteksbesökande ungdom. Men under mina år i huvudstaden kan det ha gått år mellan mina besök på de allmänna biblioteken.

  Se det som att jag liksom vaknat nu, och verkligen gillar det jag ser. All heder åt biblioteksverksamheten.

  boktoka.se <3 biblioteket

  Posted by boktoka | 12 March, 2009, 08:31
 3. Hurra!!!

  Posted by ka | 12 March, 2009, 10:08

Skriv en kommentar