// du läser just nu...

Bokbransch, Boksnack, Uncategorized

Bokforum.se

Jag har väl inte varit så mycket för bokforum tidigare. Andra har pratat om bok.nu och bokhyllor hit och dit, själv har jag nöjt mig med det stora bokforum som bokbloggeriet innebär; att jag skriver här och att jag läser hos andra. Nu har jag plötsligt gripits av en stor nyfikenhet i samband med att Bonnierkoncernen släpper sin storsatsning på webben boktipset.se.

Namnet boktipset gissar jag att är en härmis på filmtipsen.se, en sajt som jag har hört väldigt mycket gott om. Det ryktas till exempel att den är fantastiskt bra på att vaska fram filmer man antagligen tycker om, utifrån att man gett ett fåtal andra filmer betyg. Antagligen är den funktionen bra för att många betygsatt film där. Om jag var filmmänniska kanske jag skulle hänga där.

Boktipset.se då. För den som inte är helt insatt så är det alltså ett bok- och läsarforum som backas upp av Bonnierkoncernen och som lanseras idag 15 april. I Bonnierkoncernen ingår förutom en massa förlag (Albert Bonniers förlag, Wahlström & Widstrand, Forum, Bonnier Carlsen, Månpocket [delägarskap] etc) och tidningar etc, även företag som Adlibris och E-lib. Rätta mig om jag har fel. Det var en kort bakgrund.

Jag skaffade mig således ett inlogg på såväl boktipset som de äldre bokforumen bok.nu och bokhyllan.com för att kunna jämföra. Här kommer mina reflektioner efter någon timme spenderad på vardera sajten.

Boktipset.se

 • Snygg layout
 • Bra och lättfattlig funktionalitet
 • Snabb återkoppling på ändringar etc.
 • Personligt – många har lagt upp sig med sina riktiga namn och foton. En finfin chans att få reda på vad Bonniers marknadschef tyckte om Norstedts skönlitteräre förläggares senaste roman. Ger en känsla av att komma närmare folk i branschen.
 • Den starka kopplingen till Adlibris (=enda köpväg) gör mig muttrig men just detta är så klart deras största motiv att göra sidan överhuvudtaget.
 • Det verkar som att endast köpbara titlar finns för betygsättning, dvs titlar som är slutsålda finns inte med. Nu står det att de jobbar med att få in fler titlar, så vem vet – det kanske kommer.
 • Varje (köpbar) utgåva med eget isbn fungerar som egen post. Man kan alltså betygsätta samma titel i inbundet, kartonnage, storpocket, pocket, ljudbok, engelsk pocket osv. Det stör!
 • Svårt och krångligt att hitta nya titlar att lägga till i sin bokhylla. Det enklaste sättet är att kika på de böcker någon annan betygsatt och göra detsamma. Det gör att det är i princip samma böcker som förekommer i de flestas bokhyllor. Tråkigt. Inte orkar jag sitta och söka på alla titlar. Jag vill få fina förslagslistor. De listor som finns är få till antalet och korta.
 • Och jag saknar en sökfunktion i den egna bokhyllan.

Bok.nu

 • Helt klart billigare layout men så drivs den också av ett gäng universitetsmänniskor.
 • Lite seg och buggig. Första gången jag var in hade jag svårt att få betygssätta böcker. Det gick bättre idag.
 • Klarar av olika utgåvor av samma bok fantastiskt bra. Går man in på en bok, står ett gäng olika isbn där. Det är ju trots allt samma bok oavsett om det är pocket eller cd…
 • Otroligt lätt att hitta nya titlar att betygssätta eftersom det finns en uppsjö olika kategorier att söka igenom. Det är nog det allra bästa med bok.nu.
 • Även gamla titlar finns med!!! Jippie!
 • Medlemmarna känns som vanliga bokbloggare. Känner till och med igen några alias… Folk har en blandning av sina egna namn och alias.

Bokhyllan.com

 • Rent utseendemässigt ett riktigt hemmabygge.
 • Mycket folk, mycket böcker, mycket diskussioner som redan är igång.
 • Men krångligt att hitta och betygssätta böcker. Eller hitta och hitta, man måste skriva in varje titel vad jag förstått, kan inte hitta böckerna och klicka i stjärna som hos bok.nu och boktipset.se.
 • Å andra sidan kan man skriva längre recensioner här. Det är trevligt för dem som inte bloggar, eller som orkar både och.
 • Känns lite tonårigt, eller som lite låga diskussioner. Det står i reglerna att personliga påhopp inte är okej, ändå förekommer det i diskussioner som inte har mycket med litteratur att göra, förutom att Pamuk utmålas som skurk. Och man gömmer sig bakom anonyma alias. Ingen personlighet här inte.
 • Men något jag imponeras av med bokhyllan är att det finns en mängd olika funktioner. Man kan köpa och sälja böcker, skriva inköpslistor, delta i läsekretsar och skriva in vilken bok man läser nu.

Var ska man hänga då om man inte har all tid i världen och kan hänga på alla tre ställena? Jag skulle säga att det är beroende på var man känner sig hemmastadd. boktipset.se är alldeles sprillans färsk och har nog ganska stora resurser att lägga på utveckling. Snart finns nog allt där som finns hos bok.nu och bokhyllan.com. Frågan är bara om de gamla böckerna kommer in, och om de fixar upp det där med de olika utgåvorna, för de är boktipsets stora nackdel.

Själv kommer jag behålla mina inlogg och titta in någon gång då och då. Men mest hänger jag nog här hemma. Jag har trots allt blivit en liten homey med åren.

Var hänger du?

Åsikter

12 kommentarer på “Bokforum.se”

 1. Två frågor:
  Hur fixade du inlogg till boktipset.se. Jag kommer inte till någon sida utan bromsas av en inloggningsruta.
  Bok.nu kanske har vidareutvecklats, men jag provade det när det kom och tyckte det var märkligt att böckerna jag blev tipsad om var samma böcker jag just gett betyg.

  Posted by Paperback Lover | 15 April, 2009, 08:29
 2. Jag kom inte in heller på boktipset.se, jag antar det är lite inkörningsproblem?
  Jag tittade lite snabbt på de andra siterna men jag kör nog som jag brukar, med google när jag hittar något som intresserar mig och vill veta mer.

  Posted by Shirouz | 15 April, 2009, 10:40
 3. Hm… de skulle släppa på sidan offentligt idag och då ska den där första inloggningsspärren tas bort. Kanske har de något tekniskt problem. Vi får nog vänta lite och se.

  Posted by boktoka | 15 April, 2009, 10:56
 4. Insåg nu att jag inte ställde en enda fråga egentligen.
  Min fundering om bok.nu har klargjorts, jag kollade lite där idag och tyckte att det såg mycket bättre ut än för en månad sedan. Jag får vänta lite på boktipset dårå :-)

  Posted by Paperback Lover | 15 April, 2009, 12:46
 5. Jag trivs inne på bok.nu och kommer att fortsätta å vara där inne, jag har maila och fråga dem om böcker som inte finns i bokregistret och mitt svar som jag fick var : vi har börjat titta på nya datakällor med stora mängder nya böcker (bland annat Kungliga Biblioteket) :-)

  Men nyfiken är man ju på boktipset!

  Posted by Isabell | 16 April, 2009, 07:31
 6. Jag är faktiskt med i alla tre, men jag tror att jag ska släppa bokhyllan.com eftersom det är så otroligt buggigt. Jag blir utloggad precis hela tiden…
  Boktipset är lite svårt att utvärdera ännu, men jag gillar att det finns så många författare där som det kan vara kul att snoka i bokhyllan hos.

  Posted by Anna S | 22 April, 2009, 09:23
 7. [...] ryggen kunde man kanske förvänta sig att det senare skulle vara mycket fetare, men det vete fan. Boktoka har gjort en jämförelse i vilken man kan se både fördelar och [...]

  Posted by Arianrhod - litteraturblogg » Boktipset.se och Bok.nu | 22 April, 2009, 12:11
 8. Söker efter en barnbok skriven av A.A Milne. Den heter “Nasses lilla tapperhetsbok”. Jag undrar var jag kan hitta denna bok. Helst skall den vara översatt till svenska. Tacksam för svar och tips.
  MVH Daniel Hanson

  Posted by Daniel Hanson | 20 July, 2009, 17:11
 9. Daniel: Nasses lilla tapperhetsbok kom ut 2003 och är dessvärre slutsåld hos förlaget, vilket innebär att de inte har kvar ett enda exemplar, förutom det i arkivet.

  Det finns några sajter där man kan handla begagnade böcker:

  http://www.antikvariat.net
  http://www.bokborsen.se
  http://www.boknatet.com

  Dessvärre verkar den inte finnas där heller. Nasseboken är ju en presentbok av typen “istället för en blomma” och det kanske inte är så vanligt att man säljer en sådan vidare.

  Jag skulle kolla loppisar och second hand som Myrorna. Där kan den mycket väl tänkas dyka upp. Lycka till!

  Posted by boktoka | 20 July, 2009, 20:34
 10. Boktoka:

  Tack för tips och snabbt svar.

  MVH Daníel Hanson

  Posted by Daniel Hanson | 21 July, 2009, 08:39
 11. Ser att detta inlägget är ganska gammalt, men hoppas ändå på att folk kan tipsa om annonstorg som säljer böcker… några intresserade startade nyss http://kursbok.net och vi vill ha inspiration till hur vi ska gå tillväga för att fängsla och häpna…

  Posted by Niles | 8 September, 2012, 13:10
 12. Att ett bokannonstorg ska kunna fängsla och få oss att häpna är nog att sträva efter det omöjliga är jag rädd. Andra aktörer kan tänkas vara antikvariat.net, bokborsen.se och boknatet.com. Bokbörsen skickar ut nyhetsbrev vet jag, men jag läser dem nästan aldrig.

  Posted by boktoka | 13 September, 2012, 14:36

Skriv en kommentar