// Tips!

För den deckarsugne:

Till skogs av Tana French var en riktig höjdare tycker jag. En intrig som hugger, ett berättarperspektiv som är så nära att det nästan blir klaustrofobiskt och ett språk som passade perfekt. Klockrent och jag väntar med spänning på nästa roman av denna debutant.

En ovanligt trevlig och ovanlig deckare:

Får i huvudrollen är inte så vanligt kanske. I Three bags full (eller Glennkill som den heter både i tyskt original och svensk översättning) av Leonie Swann är en extremt trevlig deckare där en flock får utreder mordet på sin herde. Det absolut mysigaste jag läst på väldigt länge. Jag låg liksom och skrockade när jag läste och det händer inte ofta.

Deckare men lite extra bra:

Mary är nyss bliven myndig och har åkt över från Amerika till England för att besöka ett av sina hus. Hennes föräldrar och bror är döda och hennes arv har förvaltats av ogina släktingar. Nu åker hon för att ta tillbaka det som är hennes. Men det är inte lätt, och en dag vandrar hon ilsken över heden och stöter ihop med en äldre man. De kommer att bli vänner och han lär henne allt han kan. Kombinationen dem emellan är perfekt. Hon är ung och klipsk och han är Sherlock Holmes. Jag älskade verkligen böckerna om Mary och Sherlock (de jag läst vill säga) för, förutom att vara spännande och intelligenta, fick de mig att känna det som att jag kände till saker om Holmes som var mer sanna, än de som andra visste. Och då är det bra gjort. Författaren heter Laurie R King och den första boken i serien heter The beekeeper’s apprentice, i svensk översättning Drottningfällan.

För tonårstjejen/romantikern:

Twilight-serien av Stephenie Meyer tilltalar den svärmiska tonåringen inom mig. Det är erotiskt längt och samtidigt spännande handling. Ursnygga och övermänskligt starka vampyrer i en liten håla i staterna. Dit kommer en helt vanlig tjej med den ovanliga och farliga gåvan att hennes blod luktar oemotståndligt gott för just dessa vampyrer.

En vanlig men ovanlig roman:

Enhet av Ninni Holmqvist är en dystopisk men intressant framtidsskildring, där människor som inte fått barn vid en viss ålder betraktas som umbärliga, och hämtas till Enheten, där de vårdas med omsorg för att vara en så vital organbank som möjligt. Interssanta etiska dilemman hanteras snyggt och på ett sätt så att det inte blir alltför deprimerande, som det lätt skulle kunna bli. Nu i billiga och lätthanterlig pocket. En bok som jag tycker förtjänar fler läsare och mer uppmärksamhet än den fått hittills.

En mustig filosofisk sjurättersroman:

The end of Mr. Y av Scarlett Thomas är en ovanlig roman i flera nivåer. Komplex, intressant och spännande dessutom. Får mig att tänka på Sophies värld, Jonathan Strange & Mr Norrell, Idéernas grotta och Bombyx på samma gång. En maffig roman som man aldrig vill ska ta slut, och när slutet kommer vill man sluta läsa så att den inte ska ta slut. Ja du förstår.

Ja det kommer mera här. Ska fylla på snart. Klicka på kategori betyg 5 om du är otålig och nyfiken på fler höjdare.