// du läser just nu...

Betyg 4, Extraordinär, Vanlig roman

I museets dolda vrår av Kate Atkinson

Det är nu mer än tio år sedan I museets dolda vrår av Kate Atkinson kom ut på svenska, och i lika många år har jag haft mina föreställningar om vad den ska handla om och längtat efter att läsa den. Nu har jag äntligen läst den tack vare att vi valde den till läsecirkelsbok, och den var riktigt bra om än något annat än jag förväntat mig.

Berättarrösten tillhör Ruby Lennox, på bokens första sida bara ett ägg som just befruktats av en spermie, men som redan vet eller anar det mesta. Hon anar moderns kärlekslöshet och den ständiga konflikten och missnöjet med Rubys far. Hon anar också redan då beståndsdelarna till det som ska bli hennes livs hemlighet, eller kanske snarare den hemlighet hon bevarar från sig själv och därmed tvingar omvärlden att också förtiga. Åtminstone i hennes närhet.

I kapitellånga fotnoter (nej det heter inte fotnötter) som varvas med Rubys egen berättelse, berättas om kvinnorna före Ruby, om hennes mormorsmor Alice som rymmer med en kringresande fotograf från slitet i hemmet med de fem barnen och som dödförklaras av sin man, mormodern Nell som förälskar sig igen och igen men vars alla älskade män dör ifrån henne, eller rapporteras saknade i första världskriget. Och så modern aldrig är glad eller nöjd med livet i lägenheten ovanpå djuraffären.

Rubys berättarröst är egensinnig och fladdrar lätt från berättelsen ut på utvikningar som gör mig glad i själen. Jag älskar när hon kommenterar framåt och bakåt, när hon fäller mindre snälla men ack så sanna kommentarer och när hon vet mycket mer än hon rimligtvis kan veta.

Jag gillar också den myllrande familjen, som är så stor att jag ibland har svårt att hålla isär dem allihop. Särskilt när berättelsen hoppar mellan generationerna. Jag är också förtjust i de genomgående tema av mödrar som är trötta på sina barn, det är barn som inte är alltigenom goda precis så som barn sällan är, fäder som är mer eller mindre frånvarande i berättelsen, när de inte närvarar för att vara otrogna. Och ja, otrogna är kvinnorna också. Jag gillar det mänskliga, det skitiga, det otrogna.

Det är helt enkelt en bok jag gillar väldigt mycket. Har du liksom jag inte läst den ännu så är det hög tid. Den är värd en läsning helt klart.

323 sidor
Utgivningsår Sverige: 1997
Utgivningsår
Originaltitel: Behind the Scenes at the Museum
Översättning: Lena Torndahl

Andra om samma: Bokslukaren gillar verkligen, Bokmärkt tycker också om,

Åsikter

7 kommentarer på “I museets dolda vrår av Kate Atkinson”

 1. Åh! Jag gillar Kate Atkinson, jag vet aldrig vad jag ska förvänta mig när jag öppnar en bok av henne. :)

  Posted by Shirouz | 11 December, 2009, 10:35
 2. Vilken mer tycker du att jag ska läsa?

  Posted by boktoka | 11 December, 2009, 12:02
 3. Den är underbar! Läs dessutom hennes deckare om Jackson Brodie: Case Histories, One Good Turn och When Will There be Good News. Superbra och annorlunda, kanske mer litterära än man är van vid i den genren.

  Posted by Bia | 11 December, 2009, 20:59
 4. Tack Bia för tipset! Den första delen finns på svenska på ett bibliotek nära mig, så det blir nog ett besök där å det snaraste!

  Posted by boktoka | 13 December, 2009, 00:04
 5. Å så många boktips man får här!

  Ja, det ska bli spännande att läsa Twilight, egentligen skulle jag nog läst den på engelska, men det fick bli svenska (i alla fall första delen)

  Ha en riktigt fin lucia!
  Kram, A

  Posted by svartanova | 13 December, 2009, 08:23
 6. Mänsklig krocket och Känslomässigt udda är båda bra. Det är länge sedan jag läste dem, men jag får en känsla av Fay Weldon när jag läser henne. Kanske lite Marika Cobbold Hjörne-känning därtill (heter hon så?) också.

  Posted by Shirouz | 14 December, 2009, 09:24
 7. Ikväll snubblar jag alltså över ännu en bok som jag tänkt läsa såååå många gånger tidigare, men så har det liksom aldrig blivit av. Är väldigt nyfiken på Kate Atkinson och att hon verkar påminna om både Weldon & Cobbold Hjörne gör inte saken sämre.

  Posted by Fru E | 14 December, 2009, 21:43

Skriv en kommentar